Sponsorer
Följ oss på Instagram
Instagram
@triton.power
SNART OLYMPISKA SOMMARSPELEN 2016
2016-07-24 11:59

Att Triton från Staffanstorp har två simmare som reser till OS känns stort.

2012 i London var Ida Marko-Varga med i sitt tredje olympiska spel och första gången som Tritonsimmare. I år och bättre än någonsin så gör Ida sitt fjärde OS och gör det tillsammans med Ahmad Attellesey som representerar Libyen.

Ett stort lycka till i Rio önskas hela svenska truppen särskilt Ida :-) och Tritons bidrag till Libyens trupp Ahmad.

Triton i radio
2016-07-20 13:00

Under dagens morgonträning var radio Malmöhus och intervjuade våra OS simmare Ida Marko-Varga och Ahmad Attellesey tillsammans med Bebbe. Intervjun kommer troligtvis sändas på fredag så håll öronen öppna!

Sommarrea på Sportringen
2016-07-12 22:19
Sportringen håller sommarrea på diverse profilkläder och badkläder!

Skynda fynda!


Länken öppnas som .pdf
SM/JSM dag 5
2016-07-11 22:23
Ida i segerintervju direkt efter loppet

Medaljskörden förgylldes sista dagen med guld på 200 m fjärilsim, där Ida Marko-Varga tog en överlägsen seger på 200 fjärilsim med tiden 2.12.20.


Läs simmas kommenta nedanr:

"200m fjäril damer
Tredje året i rad för Ida Marko-Varga och hennes "glidfjärilsim" - att vinna SM-guldet på 200m fjärilsim. I år med en segertid på 2.12.20 - och en segermarginal som var 7 sekunder före Frida Berggren ,Västerås Simsällskap som hade  2:19.81 och trean Jaqueline Hippi  Neptun med 2:19.85.
Det är ett unikt sätt att ta sig fram i vattnet på fjärilsim som Ida har anammat. Ytterst få simmare i världen kan det och med den naturliga talang hon besitter så gör hon det till fulländning. Vackert helt enkelt!"

”-Jag är mycket nöjd med loppet, jag kände mig stark hela loppet och det blev ”efter Vincent pers” berättar Ida efter Tritons enda guld det här mästerskapet.


Marcus Svensson låg trea till final på 100 m bröstsim, och det såg riktigt bra ut i drygt 85 m då han häll bronsplatsen, men kroknade rejält den sista biten och slutade 7:a med 1.04.23. I försöken hade han 1.04.09.

”-Jag kände mig i form och simningen kändes bra ända till sista 10 m där jag dog helt, kanske spände mig, jag vet inte, men jag är inte nöjd”, säger Mackan som hade siktet inställt på medalj.


Moa Ståhl, som tävlade för Triton för sista gången på denna tävling, var riktigt i stöten. Hon byter nu klubb till LASS, där hon ska studera till läkare i minst fyra år till. Hon avslutade med att ta en finalplats på 100 m frisim, mycket överraskande med perstiden 57.76, viket var en halvsekund under det gamla perset. I finalen blev hon 8:a med 58.12. Moa har haft en mycket bra träningssäsong i Linköping där hon bor och tränar sedan hösten 2015. Hon har inte haft så många sjukdagar som hon brukar ha och det visar att kontinuerlig träning ger resultat. Moa har gjort många fina insatser i Triton och då speciellt i lagkapper där hon ofta överträffar sig själv. Hon har varit med i alla våra lagkappslag som tog rent bord 2015, vi vann alla fem frisimslagkapperna på SM 2015 vilket är unikt. Vår segertid på 4 x 200 m frisim i Helsingborg, under 8 minuter har gett eko i hela simvärlden.

Ett jättestort Tack för dina insatser i klubben Moa och lycka till framöver! Du är givetvis välkommen tillbaka när Du börjar som läkare i Lund:)


Sista dagen hade vi också Fanny Andersson i vattnet på 200 m fjärilsim och gjorde det helt OK, fast orken tröt betänkligt sista längden. Felix Nilsson blev diskad av petiga funktionärer för kick i bentaget på 100 bröstsim (1.06.86) Som jag ser det en diskutabel och tvivelaktig diskning!


Killarna avslutade med 4 x 100 frisim och gjorde en helt okej insats och slutade på tiden 3.35.33 Ahmad Attellesey simmade starten snabbt på 53.15, 2 hundradelar över pers, Marcus Svensson hade 53.14, Rasmus Wetterborg 53.24 och Oskar Skarin avslutade med 55.80. Det gav en 16:e plats.

 

Sammanfattning:

Vi tog 1 guld, 3 silver och 2 brons, 12 finalplatser (8 bästa)och 14 poängplatser (12 bästa) på SM och 5 finalplatser och 9 poängplatser på JSM.

Triton slutade på 8:e plats på senior-SM och 20:e plats på JSM i den totala poängstriden.

Med tanke på de omständigheter som rådde gjorde vi riktigt bra ifrån oss, vi har haft en strulig vår med mycket missad träning p g a sjukdomar och skador. Med ett helt slagfärdigt gäng hade vi placerat oss betydligt mycket bättre totalt sett.

Simning är i prestationshänseende en mycket rättvis sport, sätter man in ordentlig får man också ut ett bra resultat, det finns inga genvägar. Så att hålla sig frisk och skadefri är en av de viktigaste komponenterna när det gäller elitidrott, då kan man klarar av att genomföra träningen ordentligt.

 

Vi tackar också Peter Björnström som anlände på fredagen och bidrog med sin stora kunskap att hålla simmarna i form med hjälp av massage!

 

Två nöjda coacher Bebbe o Anders

Triton-trio laddar för Rio
2016-07-11 12:47
STAFFANSTORP Ida Marko-Varga gör sitt fjärde OS, tränaren ”Bebbe” Mattsson sitt femte och Ahmad Attellesey ska göra sitt första – fast för Libyen. Alla tre representerar simklubben Triton, och är tillsammans ett bra kvitto på att Staffanstorpsklubbens simsatsning är av yppersta klass.


Trots att SK Triton finns i den internationellt sett lilla orten Staffanstorp har man alltså tre personer att skicka till OS. Det är Ida Marko-Varga, hennes tränare och pappa Sven-Bertil ”Bebbe” Mattsson och Ahmad Attellesey, skåning som är medborgare i både Sverige och Libyen.


Hur kan så mycket simskicklighet samlas i lilla Staffanstorp?
– Vi har ett bra elitprogram, menar ”Bebbe” Mattsson. Det har lockat hit folk, och om man konkurrerar med varandra sporrar man också varandra.
– Framgång föder framgång, lägger dottern Ida till.
Ida Marko-Varga åker på sitt fjärde OS och har faktiskt goda medaljchanser som medlem av det svenska lagkappslaget på 4×100 meter och 4×200 meter.
– Om alla är på tårna tar Sverige medalj i lagkappen, säger ”Bebbe” Mattsson. Möjligheten finns som det ser ut i år, men det gäller ju att alla samtidigt prickar formen.


Ahmad Attellesey har en skånsk mamma och en libysk pappa. Hans dubbla medborgarskap gör att han har möjlighet att simma i OS för Libyen. Han har libyskt rekord på både 100 meter frisim (53.13) och 50 meter frisim (23.63).
– Jag kommer förmodligen enbart att simma 50 meter frisim i OS, säger Ahmad. Det var mitt mål att få göra det och det har varit klart sedan början av april.
Förberedelserna för OS har pågått länge, och det är därför inget revolutionerande och annorlunda som kommer att hända på träningarna den närmaste månaden.
– Just nu försöker vi göra allt så likt som möjligt, säger Ida.
Det senaste året har det dock skett en del mer långsiktiga förändringar av träningen i klubben.
– Vi har utvecklat grundträningen och finslipar tekniska detaljer som start och vändning, berättar ”Bebbe” Mattsson.
Ett visst antal simtränare har getts möjlighet att följa med sina simmare för att stötta dem på plats, och en av dem är alltså ”Bebbe” Mattsson.
– Jag och simmarna har ju en relation som funkar och det gör att man kan ge trygghet och dela med sig av sin kompetens, säger han.
I Staffanstorp finns en 25-metersbassäng inomhus och en 50-metersbassäng utomhus. För att man ska kunna träna hela året i en femtiometersbassäng hyr klubben in sig på badet i Burlöv. Simmarna lägger ungefär 30 timmar i veckan på sin simning. Det är 10-11 pass i veckan med träning både i bassäng, på gym och på land med till exempel löpning. Utöver det är det massage och rehabträning.
– Många som inte är intresserade av simning tror att man det är långt och tråkigt att simma, menar ”Bebbe” Mattsson. Men det är egentligen få sporter som är så varierande som simning.


”Bebbe” Mattsson har varit tränare i simning sedan 1973 och har gjort mängder av träningspass.
– Jag lägger mycket tid på att planera och utvärdera träningen och har aldrig kopierat ett gammalt pass. Jag jobbar med utmaningar, och brukar lägga dem på en nivå så att simmarna ofta klarar det, men inte alltid. Jag tycker att jag måste göra mitt allra bästa för att hjälpa simmarna, annars sviker jag ju dem.
Att vara simmare är inget som man blir rik på om man inte är något av de absoluta toppnamnen. Tritonsimmarna jämför sin ekonomi med en students, men inför OS har de fått lite extra stöd som ger dem möjligheter att träna mer.
Ida har stöd från både SOK och föreningen för att kunna satsa inför Rio.
– Innan har jag jobbat parallellt med träningen, berättar hon. De sista två månaderna har jag fått satsa helt på simningen.
Ahmad Attellesey har nytta av sitt dubbla medborgarskap. Han har nämligen fått ekonomiskt stöd via det libyska förbundet som gett honom möjlighet att delta i VM och OS.
Sedan OS i London har Ida hunnit med att blir mamma till Vincent. Ett tag gjorde hon därför uppehåll med simningen. När hon blev sugen på att simma igen märkte hon att det fanns många fördelar med att vara både mamma och simmare.
– Nu känner jag att simningen inte är allt, och det gör att jag slappnar av på ett annat sätt. Vincent sprider så mycket glädje, och simningen känns inte så allvarlig längre. Ibland kan det vara viktigare att byta en blöja än att vinna.


Under VM i Kazan fick Vincent av praktiska skäl följa med mamma och morfar.
– Vincent är social och blev lite av en maskot för det svenska laget, berättar Ida. Och så blev det ju Sveriges bästa VM!
Tyvärr får inte barn följa med till OS, så det svenska laget får klara sig utan Vincent denna gång.
Som van OS-deltagare har Ida Marko-Varga några enkla tips att ge sin OS-debuterande simmarkollega Ahmad Attellesey.
– Det gäller att hålla sig lugnt fram tills man ska simma, säger hon. Men man ska också passa på att njuta av det häftiga med att vara med om ett OS!


Fakta: Ahmad Attellesey

Födelseår: 1995.
Familj: Skånsk mamma, libysk pappa, lillebror och lillasyster.
Yrke: Studerar idrottsvetenskap.
Bästa meriter: Deltog i VM i Kazan. Brons i JSM 2015.
Bor: Malmö.
Förening: SK Triton.
Gren: 50 frisim.
Personbästa: 23.63.
Antal OS: Rio blir första.
Ett OS-resultat att vara nöjd med: Att slå personligt rekord.
Egenskaper som tagit mig till OS: Jag är lugn och blir inte nervös.


Namn: Ida Marko-Varga
Födelseår: 1985.
Familj: Mannen Sebastian och sonen Vincent, 3 år. Mamma, pappa ”Bebbe” och två syskon.
Yrke:Simmare/simtränare och studerar samtidigt till mental tränare.
Bästa meriter: 3 OS-finaler i lagkapp. Guld i Ungdoms-OS. VM- och EM-medaljer. Individuell VM-final. Femma i EM. Fortfarande är Ida den yngsta som tagit SM-guld när hon som trettonåring vann 200 m frisim och 400 m frisim 1998.
Bor: Malmö
Förening: SK Triton
Gren: Lagkapp 4×100 meter, 4×200 meter och kanske 200 m fjäril.
Personbästa: 100 m frisim 54.64, 200 m frisim 1.58.21 samt 200 meter fjäril 2.09.34.
Antal OS: Rio blir det fjärde.
Ett OS-resultat att vara nöjd med: Att ta medalj. Men jag kommer också att vara nöjd om jag simmar personbästa.
Egenskaper som tagit mig till OS: Jag är envis och en tävlingsmänniska.


Namn: Sven-Bertil ”Bebbe” Mattsson
Födelseår: 1953
Familj: Fru, två döttrar och en son.
Yrke: Simtränare
Bästa meriter: Som simmare är jag klart sämst i familjen med Sum-Sim medaljer som bästa meriter. Men tränarmässigt är jag stolt över att Triton är fjärde bästa klubb sammantaget i landet 2015. Dessutom har jag haft någon av mina simmare med i varje stort mästerskap – VM, EM och OS – sedan år 2000.
Bor: Simremarken.
Förening: SK Triton.
Gren: Följer med på Idas och Ahmads tävlingar.
Antal OS: Rio blir det femte.
Ett OS-resultat att vara nöjd med: Medalj är målet för Ida. För Ahmad är det att han ska ta ett steg till och slå personligt rekord. För båda hoppas jag att de ska visa att de kan vara bäst när det gäller.
Egenskaper som tagit mig till OS: Envishet, erfarenhet och fingertoppskänsla.Carro Wendt - Skånska Dagbladet

http://www.skd.se/2016/06/29/triton-trio-laddar-for-rio/

Nyheter från våra grupper
Badshopen, 12/07 22:37 
Simskoleinformation, 10/07 22:21 
Simskoleinformation, 10/07 22:16 
Information ht-16, 04/07 12:55 
Information ht-16, 04/07 12:32