Skip to main content

Lär känna Jonas – Utvecklingschef

By augusti 29, 2019december 3rd, 2022Karriärbloggen

Lockad av de korta beslutsvägarna, snabba arbetsprocesserna och visionen att vara föreningens bästa vän, började Jonas på SportAdmin efter att ha arbetat för stora bolag i flera år. Idag jobbar han som affärsutvecklare och utvecklingschef på SportAdmin, och arbetar ständigt för att hitta nya lösningar som kan underlätta för föreningssverige.

När Jonas kom till SportAdmin hade han med sig 20 års arbetslivserfarenhet från olika verksamheter och branscher i bagaget. Efter att ha jobbat inom allt från telekom till gruvindustrin, i länder som sträcker sig från Europa till Sydamerika, besatt han värdefulla erfarenheter inom flera olika områden. Men efter att ha spenderat större delen av sitt liv på stora bolag lockade de snabba beslutsprocesserna som präglar ett tillväxtbolag, och när Henrik, SportAdmins VD, ringde upp, kunde han helt enkelt inte tacka nej.

“Trots att det är lite annorlunda att jobba för ett tillväxtbolag kände jag så fort jag fick samtalet från Henke att jag var tvungen att hoppa på resan. Jag kunde helt enkelt inte missa chansen att få se SportAdmin, och framförallt föreningssverige, växa. På ett tillväxtbolag har man verkligen möjligheten att åstadkomma stor förändring snabbt. På mina tidigare arbetsplatser har ett beslut innefattat otroligt långa processer, prestige och politik, men här räcker det att man är överens och sen kör man.”

Förutom de korta beslutsvägarna kände Jonas sig väldigt dragen till SportAdmins övergripande vision: att vara föreningens bästa vän. Han har själv en gedigen bakgrund inom idrott, både som aktiv och som tränare, och såg SportAdmin som en chans att ge något tillbaka till föreningslivet.

“Det är många företag som har en flashig vision, men väldigt få som faktiskt lever efter den. SportAdmin, å andra sidan, gör verkligen sitt allra bästa för att vara föreningens bästa vän, och det tycker jag är jättecoolt. Alla fantastiska människor som arbetar här tror på visionen till fullo, och jobbar tillsammans för att uppnå den. Jag har länge sagt att dagen det dyker upp ett litet bolag som inte har tagit in något riskkapital, inte har några skulder men som ändå gör vinst, och som samtidigt har en bra vision som de faktiskt arbetar efter, då hoppar jag på. Så för mig var det en no brainer när SportAdmin dök upp.”

Idag axlar Jonas två olika roller på företaget: affärsutvecklare och utvecklingschef. Det innebär att han ständigt försöker hitta nya sätt att hjälpa föreningssverige och få SportAdmin att växa, och att han sedan ser till att idéerna omsätts till verklighet på utvecklingsavdelningen.

“Det finns inget som heter ‘en vanlig arbetsdag’ för mig, utan ingen dag är en den andra lik. Jag jobbar med allt från personalrelaterade frågor, till att åka ut och träffa en fotbollsförening för att diskutera vilken funktionalitet som hade kunnat underlätta för dem. Så mitt arbete är väldigt varierande, men det är också det som gör det så roligt.”

En av de få återkommande inslagen i Jonas arbetsdag är det 15 minuter långa mötet som inträffar på utvecklingsavdelningen varje morgon klockan nio, då de går igenom vad som ska göras under dagen. Mötet kallas “daily stand-up” och ingår i den arbetsmetodik som utvecklingsavdelningen arbetar efter, benämnd som Scrum.

“Det finns många olika metoder att arbeta efter, men vi har valt just Scrum för att den innefattar ett kontinuerligt lärande. Det är självklart viktigt att ha ambitioner och mål på ett företag, men då världen är så snabbföränderlig som den är fungerar det inte att sätta en alltför långsiktig plan på en utvecklingsavdelning. Istället behöver man ett ramverk som snabbt kan fånga upp förändringar, och det gör Scrum. Där arbetar vi i tvåveckorssprintar, och utvärderar ständigt vårt arbete. Metodiken tillåter oss även att fokusera och arbeta med en sak i taget, vilket har visat sig vara otroligt effektivt.”

“För att hålla oss i framkant av utvecklingen försöker vi även att utveckla i moderna språk, och just nu ser vi bland annat över Blazor. Vi ser också till att ge alla utvecklare mandat och förtroende att göra sin grej — vi är flexibla, och ser till att förse alla med rätt verktyg för jobbet. Behöver du en viss version av en kompilator så fixar vi det! Men med förtroendet kommer även ett ansvar att prestera, och vi förväntar oss att alla utvecklare levererar det de utlovat i slutet av varje sprint.”