Skip to main content

För snart ett år sedan grundades Lemonade IF som ett svar på vuxnas detaljstyrning av ungdomsidrotten i Kungsbacka. Volleybollföreningen har idag över 60 aktiva deltagare, och arbetar ständigt med att välkomna fler. För styrelsen, som bara består av unga tjejer, är integration och inkludering det absolut viktigaste i deras arbete.

I styrelsen sitter Selma, Patricia, Alice, Ebba, Annabel och Benazir – alla mellan 15 och 18 år gamla. Tjejerna startade Lemonade IF för att de kände att de som ungdomar inte kunde påverka sin befintliga klubb i den utsträckning de önskade.

– Några av oss spelade volleyboll i en annan förening tidigare, och såg då en massa saker som vi ansåg behövde förbättras. Dock kände vi inte att det fanns utrymme att genomföra de förändringar vi ville i vår befintliga klubb, och sakta började idén om att starta en egen förening växa fram. Genom att starta en ny förening skulle vi ha möjligheten att arbeta fritt, och göra alla våra idéer till verklighet. Vi skulle själva kunna bestämma vilka värdegrunder vi ville ha, vilka som ska skulle få vara med och bestämma, och hur styrelsearbetet skulle funka. Ingen skulle kunna begränsa oss om vi startade en egen förening, tänkte vi, och så grundade vi Lemonade.

Den största fördelen med att bara vara ungdomar i styrelsen, menar tjejerna, är att de har ett helt annat perspektiv med sig in i styrelsearbetet.

– De flesta föreningar är för barn och ungdomar, men styrs ändå av vuxna som inte har någon förståelse för vad barnen vill ha. Vad som skiljer Lemonade från dessa föreningar är att de som bestämmer även är de som är ute och spelar på volleybollplanen och går på styrketräningarna. Just eftersom att vi inte bara sitter i styrelsen, utan även är aktiva i föreningens idrottsverksamhet, så vet vi hur det är, vad man vill och vad som är viktigt som medlem. Genom att vara närvarande på träningarna och vara en del av laget blir vi dessutom mer lättillgängliga för våra medlemmar, vilket gör det lättare för dem att komma med idéer och förslag på förbättring. I andra föreningar kan det lätt kännas som att styrelsen, likt hur rektorn är på en skola, är så himla långt bort och att det därför är svårt att påverka.

De flesta föreningar är för barn och ungdomar, men styrs ändå av vuxna som inte har någon förståelse för vad barnen vill ha.

Men allt har inte flutit på smärtfritt för Lemonades styrelse, utan det finns exempel där deras unga ålder motarbetat dem.

– Det första problemet vi stötte på var att som förening måste man ha ett bankkonto, och för att starta ett bankkonto måste man vara 18 år, vilket ingen av oss var vid den tiden. Annars har det största problemet varit att faktiskt bli tagen på allvar. När vi från början sa att vi var ett gäng ungdomar som ville starta en förening var det många som skrattade åt oss och sa att vi bara var små barn. Det är än idag ett problem som vi tampas med, och trots att det är stora och viktiga frågor vi jobbar med är det många vuxna som ser ner på oss. Sedan får vi inte glömma det stöd och den hjälp vi faktiskt fått från t.ex. SISU, kommunen och vår gamla tränare.

Men på frågan om de har låtit sig brytas ned av de nedsättande kommentarerna från vuxna i omgivningen är svaret rungande nej.

– Det har bara stärkt oss. Självklart är det tråkigt att höra, men det har gjort oss ännu starkare som förening och som styrelse. Vi sporras av att vinna, och alla negativa kommentarer har bara gett oss något att bevisa. Vi vill visa att vi minsann kan driva vår förening bättre än vad de vuxna kan.

Syftet med Lemonade IF är att vara en mötesplats för människor med olika bakgrund och förutsättningar, där prestation på planen är något sekundärt.

– En av anledningarna till att vi startade Lemonade var att vi märkte att alla, av olika anledningar, inte får vara med i de befintliga föreningarna som finns här i Kungsbacka. Just därför jobbar vi hårt för att vara lättillgängliga för alla – oavsett ålder, bakgrund, ekonomiska förutsättningar eller tidigare erfarenhet av volleyboll ska man känna sig välkommen till oss. Våra träningar blir ett tillfälle att träffa nya människor, och att integreras med människor med en annan bakgrund än en själv, utan att prestations ska vara i fokus. Vi har varit väldigt bra på att fånga upp de här ungdomarna som inte elitsatsat på fotboll sedan de var åtta år, utan som kanske ännu inte hittat en sport som passar dem, eller som helt enkelt bara vill spela för att det är kul. Vi vill skapa en trygg plats på våra träningar, dit man kan komma och spela bara för att det är roligt utan att vara rädd för att bli petad om man inte presterar.

Styrelsen anser även att Lemonade har en viktig roll i att få dess medlemmar att känna sig behövda, och som en del av något större.

– Föreningar i stort har förmågan att ge folk ett sammanhang, och nästan bli identitetsskapande i form av “Hej, jag heter Selma, och jag är volleybollspelare i Lemonade IF”. Det betyder väldigt mycket för människor, och vi försöker ständigt att inkludera allt fler människor till vår gemenskap. Vi arbetar även mycket med att få våra medlemmar att känna sig behövda – de behövs ju för att vi alla ska ha kul tillsammans, och det försöker vi förmedla. Just därför har det även varit väldigt viktigt för oss att ha klubbtröjor, som kan förmedla att “det här är mitt lag och det är här jag ska vara – de vill ha med mig och jag vill vara med dem”.

Vi arbetar även mycket med att få våra medlemmar att känna sig behövda – de behövs ju för att vi alla ska ha kul tillsammans

Just inkludering och integration är återkommande nyckelord för Lemonades verksamheten, och begreppen genomsyrar allt arbete styrelsen gör. Att skapa en plattform för integration där människor känner sig inkluderade, är dock inget som kommer av sig själv menar tjejerna.

– Att få folk att känna sig välkomna handlar mycket om att möta folk på vägen, och att bli lättillgängliga i olika avseenden. Ett stort problem som vi upptäckte med många föreningar är den höga medlemsavgiften, som hindrar många ungdomar från att kunna idrotta. Genom kreativa lösningar såsom sponsorskap, diverse bidrag från hjälporganisationer och samarbete med kommunen har vi däremot lyckats pressa ner våra medlemsavgifter. För att att vara lättillgängliga rent fysiskt, så att så många som möjligt ska kunna ta sig till våra träningar, har vi även valt att hålla till i väldigt centrala hallar. Vidare så jobbar vi även mycket med att skapa bra stämning på träningarna, och se till att prata med- och visa uppskattning för alla som är där. För att möjliggöra inkludering och integration handlar det om att skapa något som är lätt att komma till, och sedan se till att man känner sig välkommen när man väl kommer.

För att möjliggöra inkludering och integration handlar det om att skapa något som är lätt att komma till, och sedan se till att man känner sig välkommen när man väl kommer.

Lemonades tips till andra föreningar som vill bli bättre på att integrera och inkludera:

1. Lyssna:
Lyssna på personer med olika bakgrund och förutsättningar, och ta in deras perspektiv. Fråga vad som krävs för att de ska vilja komma till en träning, och vad de behöver för att känna sig sig välkomna när de kommer.
2. Möts på halva vägen:
Se till att möta människor på halva vägen. Säg inte bara “här är vi, kom till oss” utan fråga vad individen i fråga behöver och tillgodose det behovet.
3. Sänk fysiska barriärer:
Se över hur man kan sänka fysiska barriärer såsom medlemsavgifter och geografisk närhet. 4. Sätt stämningen:
Det är de som är på träningen som sätter stämningen, och denna avgör om folk känner sig välkomna eller inte. Prata inom laget hur ni vill att ni ska bete er mot varandra, och vilka värderingar som ni tycker är viktiga.

En viktig del i att skapa en välkomnande känsla inom Lemonade är det återkommande “hallhänget” där alla deltagarna själva bestämmer sin nivå av engagemang.

– Nu under sommaren så har vi våra vanliga träningar mellan ett och tre på lördagar i en jättestor centralhall i Kungsbacka. Den första timmen har vi styrketräning, vilket är ett väldigt bra möjlighet för de många medlemmar som vill gymma men som inte har råd med ett gymmedlemskap. Den andra timmen öppnar vi sedan upp två planer för volleyboll, och en för frivilligt spel. Samtidigt som allt detta pågår har vi då så kallat “hallhäng” i den andra delen av hallen, där vi sitter och snackar och fikar. Med detta försöker vi visa att träning är en social och kul grej, och ett väldigt bra tillfälle att lära känna nya människor och våga prata. Vi försöker att ha en väldigt öppen stämning på hallhängen, där det räcker att komma och styrketräna en timme, att bara fika en kvart eller att stanna hela tiden ut och både fika och träna. Man får bestämma helt själv.

Hallhänget har blivit allt mer populärt för ungdomarna i Kungsbacka, och initiativet lockar såväl de som vill träna som de som bara vill ta del av den sociala aspekten. Även om Lemonade IF ännu inte har så många officiella medlemmar är det sammanlagt omkring 60 personer som kommer på träningarna. Men något långsiktigt mål med föreningen, det finns inte.

– Vi får ganska ofta frågan om vad vi har för långsiktig plan, och hur vi tänker framåt. Men sanningen är att vi fokuserar väldigt mycket på nuet. Vi jobbar med hur vi kan bli så bra som möjligt just nu, och väntar inte tills imorgon med att genomföra förbättringar. Så tanken är väl att fortsätta på det spåret, och se över hur vi kan hjälpa våra medlemmar på bästa sätt just nu. Vi är väldigt öppna för nya saker och för förändring, och lyssnar mycket på våra medlemmar. Om de skulle vilja ha ett extra tillfälle för volleybollträning, eller kanske börja spela fotboll på halva hallhänget, då ser vi till att det blir så. Vi känner inte att vi alltid måste vara- eller ha det på ett visst sätt – genom att lyssna på våra medlemmar kan vi fortsätta växa och inkludera fler. Sedan har vi även pratat lite om att erbjuda utbildningar om frågor som vi tycker är viktiga, till exempel HBTQ+.

Styrelsen tror verkligen att Lemonade IF gör skillnad för folks liv, och att de med sin vilja att påverka även inspirerat andra att våga göra detsamma. Men precis som att tjejerna betytt mycket för Lemonades medlemmar, har Lemonade betytt mycket för dem som individer.

– Lemonade har verkligen varit en möjlighet för oss att få testa på att göra många olika saker, för många olika människor. Vi har fått träffa så många fantastiska människor, och gjort en massa kul saker tillsammans. Sedan har man ju även fått lära sig hur man kan påverka på bästa sätt – hur man startar en förening, hur man når ut till folk och hur man skriver det bästa Instagram-inlägget till exempel. Lemonade har lärt oss en massa saker, och precis som våra medlemmar får vi ju också känna att vi har en plats och ett syfte.