Skip to main content

Det finns en uppsjö av organisationer, stiftelser, fonder och företag som letar efter samarbete där de kan stödja en välvillig förening. Att sätta in sig in i en ansökan och skriva vad som känns som en uppsats kan vara avskräckande, men i slutändan vara väl värt besväret. Så här gör du för att komma igång! 

Har du en idé om ett projekt du vill genomföra? En ny gren inom föreningen eller kanske ett geografiskt område där din förening skulle kunna göra skillnad? Du har visionen och viljan, men saknar resurser i form av personal och material. I just det här läget kan du ofta få stöd, både genom ekonomiska medel och kunskapsresurser. 

Axel Wallin har gått genom den här processen flera gånger. 2016 sökte han sitt första bidrag för Eos Cares, hans hjärteprojekt. Eos Cares är det sociala hållbarhetsprogrammet i basketklubben IK Eos i Lund. För fyra år sedan, när flyktingkrisen nådde sin topp i Sverige och Axel Wallin var tränare i Eos herrlag, såg han en brist i den lokala flyktinghanteringen där Lunds kommun behövde hjälp. 

Han började blygsamt, med ett enkelt språkcafé, och syftet att “öppna upp Eoshallen som ett centrum för integration, språkträning och social etablering”. Han sökte bidrag för att finansiera projektet. Idag är Eos Cares en framgångssaga på många olika plan med flera anställda, förra året över 2 000 unika deltagare och även mottagare av flera priser, inklusive Lunds kommuns integrationspris

Eos Cares är nästan helt och hållet finansierat via bidrag, och genom åren har Axel Wallin lärt sig ett och annat om processen. 

– Som förening behöver du framförallt titta på två saker innan du börjar söka ett bidrag. Vad är kriterierna i utlysningstexten? Vad vill bidragsgivaren stödja? Det andra är: Vad vill och kan föreningen genomföra? Det ska finnas ett tillräckligt stort överlapp mellan de två för att det ska vara värt att skriva en ansökan. 

Hur vet du att din idé passar ihop med det bidraget du söker? Första gången kan det vara svårt att veta, men läs på om organisationen som erbjuder stödet. Vad har de för värdegrund? Vilka organisationer stödjer de idag? Genom att vara påläst får du en betydligt högre träffprocent. Men detta är det svåraste momentet, enligt Axel Wallin.

– Smärtpunkten är att det är jättesvårt att värdera på förhand. Det kräver tid och ansträngning och du vet inte hur sannolikt det är att det ger något. Det kan vara 20 timmar som är totalt bortkastade eller 20 timmar som kan finansiera ett helt verksamhetsår. 

Känslan för den förhandsvärderingen av din tid är svår att bygga upp och kräver erfarenhet. Även efter många år och otaliga bidragsansökningar får Axel Wallin fortfarande nobben ibland. Hans bästa tips, särskilt när du står i starten att börja söka, är att ta hjälp. RF Sisu har idrottskonsulenter vars uppgift är att stödja föreningar inom bland annat finansiering. Du som förening betalar redan för den här tjänsten genom ditt medlemskap i Riksidrottsförbundet. Gå in på hemsidan hos din lokala RF Sisu och leta upp din Idrottskonsulent. 

Även kommunen är en resurs ni kan ta hjälp av. Om du har en idé som kan engagera och förbättra tillvaron i din hemkommun är det oftast även i din kommuns intresse. Förutom att kultur- och fritidsförvaltningen många gånger har egna bidrag som kan stötta er har de ofta tjänstemän som kan erbjuda hjälp och kompetens i ert projekt. 

Samarbete är ett nyckelord. Det finns företag och organisationer som bara vill ge pengar för syns skull — att det får dem att se goda ut i allmänhetens ögon. Men de allra flesta söker ett genuint samarbete och många vill, förutom ekonomiska medel, erbjuda kompetens som de kanske har i organisationen kring struktur, arbetssätt eller kontaktnät. 

– Man får se det som affärsmöjligheter, säger Axel Wallin. Alla företag, och organisationer som driver affärsverksamhet, söker möjligheter. Det handlar om att nätverka, lära känna personer och organisationer. Bevaka de organisationer som du vill samarbeta med. Även här får du stor hjälp från din kommun och föreningskonsulent. 

3 tips om att söka bidrag
1. Som regel kan du inte söka bidrag för befintlig verksamhet, alltså ifall din förening behöver stöd med att upprätthålla det ni redan gör idag. Generellt syftar bidrag till att stötta en ny verksamhet eller en ny gren inom föreningen.
2. Var ärlig i din ansökan. Du ska givetvis vara ambitiös och ha höga förhoppningar, men var försiktig med att lova saker som du inte tror att ni kan leverera. Efter ett avslutat projekt kräver bidragsgivaren ofta en rapport som visar vilken effekt deras bidrag har gett, och ifall det skiljer sig alltför mycket från er ursprungliga ansökan är sannolikheten stor att ni inte kommer kunna få bidrag från den organisationen i framtiden.
3. Lägg tid på att verkligen tänka igenom din idé och vision om vad du vill uppnå. Var specifik i vad du vill åstadkomma! Om du har ditt mål klart för dig har du den svåraste biten av din bidragsansökan färdig — och den kan du återanvända många gånger om. . .