Skip to main content

Att vi det senaste året ställts inför fler utmaningar än någonsin förut är det nog många som kan skriva under på. För idrottsvärlden har det inneburit krav på att snabbt ställa om och förändra strukturer som byggts upp och hängt kvar, under väldigt lång tid. Men det har också inneburit möjligheter att tänka kreativt och jobba på banbrytande sätt som kanske aldrig annars hade kommit i dagen. Vi har pratat med Brommagymnasterna som jobbat frekvent med att testa nya koncept, inte minst under det senaste året när de ibland flera gånger i veckan fått hitta alternativa vägar att bedriva verksamheten på och samtidigt följa restriktionerna. 

Brommagymnasterna är en av landets största gymnastikföreningar med närmare 4000 medlemmar och har en lång historia. Med cirka 130 grupper innebär det både bredd och spets, och mängder av engagemang i och runtom Västerort i Stockholm. Men storleken kommer också med sina utmaningar. Att få ihop kommunikationen mellan hundratals ledare så att alla drar åt samma håll är inte alltid det lättaste. Inte heller att hitta den där eftertraktade föreningskänslan när grupperna är utspridda i hallar över stora delar av staden. Samtidigt har de insett att både kommunikation och sammanhållning är kanske extra viktigt mitt i en pandemi, berättar Maria Sjöholm som är verksamhetschef i Brommagymnasterna.

“Vi försöker att ha ett kunskapsutbyte och erfarenhetsutbyte inom föreningen. Bland tränarna finns det alltid någon som stött på ett liknande problem och hittat vägar runt det. Frågar man så får man ofta förslag på ett gäng lösningar. På det sättet kan man också känna stöd – andra är förmodligen i samma situation och tillsammans kan vi hjälpa varandra vidare.”

För att möjliggöra att hjälpa och lära av varandra har Brommagymnasterna sedan tidigare använt flera metoder. En av dem är tränargruppen på facebook, där man kan få snabb input och inspiration av andra tränare inom föreningen, en möjlighet som varit ett värdefullt komplement särskilt under pandemin. De två årliga tränarsammankomsterna, tränardagen och tränarkonferensen, har tidigare också varit uppskattade hållpunkter. 

“På tränarkonferensen går vi igenom var föreningen är påväg, värdegrundsfrågor och liknande. Den är till för att knyta nya kontakter och för erfarenhetsutbyte men också för att vi ska informera och utbilda tränarna i olika viktiga ämnen. Tränardagen är mer inriktad på att ge praktisk kunskap och inspiration. Vi pratar om ledarskap, teknik, träningsupplägg och hur man kan lösa olika utmaningar och problem man kan stöta på som tränare.”

Ett av problemen som flera tränare för de lite äldre grupperna tidigt stötte på när världsläget abrupt ändrades var begränsningen kring antalet personer som får befinna sig inne i träningshallarna. Men det var också ett problem som Brommagymnasterna kom att lösa på flera sätt.

“I början av pandemin stängde många föreningar ned helt och hållet, även om rekommendationerna inte tvingade dem att göra det. Där skilde vi oss lite från mängden genom att vi redan från start gjort allt vi kan för att hålla igång verksamheten så mycket som möjligt. Och när inte det gick att köra på som vanligt letade vi alternativa lösningar. De grupper där det varit möjligt har antingen tränat utomhus, organiserat digitala träningspass eller en kombination av dem. Men vi har gjort vårt yttersta för att hålla igång träningarna under pandemin.”

Speciellt idén om uteträningar har varit lite av ett signum för Brommagymnasterna det senaste året. När de äldsta tävlingsgymnasterna inte hade fått träna inomhus på länge körde man de redskap som klarade sig utomhus till en fotbollsplan och bjöd dit de som ville få träning. Och det tackade gymnasterna ja till – även i minusgrader och snöstorm.

“Det är klart att man hellre tränar inomhus när det är kallt och snö. Men jag tror att som situationen under vintern såg ut var det många som inte fått träna på väldigt länge, och hungern att träna var extremt stor. Då blir snö och kyla inte lika avskräckande. Varje chans till gymnastikträning med redskap var mer än vad man kunde uppnå själv hemma.”

När reglerna återigen ändrades och varken ute- eller inneträningar tilläts fick man sadla om igen. Att träna digitalt har varit ett hett ämne lite varstans i media under 2020. Brommagymnasterna var inte sena på den bollen och det senaste året har konceptet hunnits testas av många ledare och aktiva i Brommagymnasterna. 

“Jag tror bara att det handlar om att våga börja och testa nytt för att se vad som fungerar. Vi var inte heller särskilt digitala för ett tag sedan. I början var folk till exempel lite tveksamma till att ha på kameran i möten. Men ju mer man jobbar under de nya förutsättningarna, desto mer van blir man och desto bättre fungerar det – som med det mesta. Så man måste nog bara våga börja någonstans. För oss var gnistan att gymnasterna skulle få möjlighet att träna gymnastik igen.”

Utöver träningar har även tävlingsverksamheten nästan lagts ner fullständigt det senaste året. Det fanns tidigt en idé om att göra en digital tävling, men det var inte förrän man insåg att det inte heller skulle bli några tävlingar under våren som den blev verklighet. Utfallet blev BG Digital Open, en helt digital tävling där man satsat helhjärtat på att hitta ett optimalt format. Även här tog man hjälp av kompetensen som fanns inom föreningen. 

“Vi har några stycken på herrsidan som jobbar med media, så vi tog såklart hjälp av dem. De hjälper till med att klippa ihop materialet och packetera det till ett attraktivt format. Det klart att det tar en del tid och kostar pengar, men det är en medveten investering från vår sida för att skapa engagemang och skapa något som är intressant att titta på. Jag tror att det kommer bli superhäftigt.”

Och engagemanget har inte bara kommit från föreningen själv. Av tävlingens 60 starter finns snart endast ett fåtal kvar och anmälda gymnaster kommer från hela Skandinavien. Brommagymnasterna har med andra ord hittat många vägar runt de problem som pandemin fört med sig. Men det som vid första anblick är problem, kan också visa sig vara möjligheter för framtiden. 

“Platserna gick åt väldigt fort. Vi har till och med lag från Norge och Danmark som är anmälda – otroligt kul att se! BG Digital Open är ju första tävlingen som vi håller av den här sorten, och blir det så bra som det verkar är det kanske något vi väljer att fortsätta med även i framtiden, när pandemin är över.”

Trots att man ska ta tillvara på möjligheten att testa nytt och tänka om, är det nog ingen förening som undkommer effekterna av att idrotten för första gången i stora delar satts på paus. Effekterna visar sig inte minst ekonomiskt. 

“Alla är drabbade och Brommagymnasterna är inget undantag. Vi har också sett en ordentlig minskning i intäkter. Som tur är har vi en rätt god ekonomi i grunden som inte raseras av att en viss tävling inte kan hållas. Att jobba med att har en buffert är nog ett effektivt sätt att ta höjd för sånna här situationer.”

De ekonomiska svårigheterna är tydliga, men vad allt egentligen kokar ned till är välmåendet hos alla gymnaster och aktiva.

“Vissa av gymnasterna får inte träna medan andra får, och det är klart att det är tufft psykiskt. Dessutom det att man kommer ifrån sina kompisar och hela sammanhanget. Vi ser en utveckling där pyskisk ohälsa bland ungdomar ökar oroväckande mycket. Varje person som blir av med sin idrottsdröm är en för mycket.”

 

Det står klart att utmaningarna för idrottssverige är många. Men det är nya tankesätt och lösningar också. Genom att inspireras och dra nytta av varandras erfarenheter kan vi kanske komma ut på andra sidan med lärdomar som gör Sveriges föreningar både starkare och mer sammansvetsade. Det är också något som Maria nämner innan vi avslutar vårt väldigt intressanta, och viktiga, samtal inför den här artikeln.

“Tack för att ni ville lyfta det här med oss. Jag tror att det kan ge mycket att få veta hur andra föreningar arbetar och inse att vi alla går igenom liknande saker – i slutändan sitter vi alla i samma båt.”