Skip to main content
Föreningsvän
augusti 30, 2021

Lagkassans utmaningar – och hur ni löser dem

Lagkassor är en välförankrad del av svenskt föreningsliv. Många mindre grupper har någon typ av egen ekonomisk verksamhet. Kanske hanterar en ledare eller lagförälder gruppens pengar vid organisation av försäljningar, resor, läger eller lagkvällar, som inte nödvändigtvis drivs på föreningsnivå. Men trots att lagkassan är ett utbrett koncept, råder det ofta oklarhet i hur lagkassor ska hanteras och uppfattas. Hur klassificeras de rent juridiskt? Hur förhåller de sig till bokföring och andra regler, och såklart – hur ska man som förening på bästa och enklaste sätt organisera och hantera lagkassorna? De lyckade lagkassornas gemensamma nämnare Kunskapen och regleringen av lagkassor har ökat avsevärt under de senaste åren, både från myndigheters håll men också från föreningars. Kanske är det just eftersom många föreningar börjat uppmärksamma oklarheter och svårbedömda frågor kopplat till ämnet. Ekonomi är i många sammanhang en viktig och känslig fråga, och ideella idrottsföreningar där budgeteringen ofta är tajt är…
Föreningsvän
augusti 16, 2021

Allt du behöver veta om att söka LOK-stöd

En grundplåt i varje idrottsförening är det ekonomiska stödet som staten delar ut. Det kan kännas övermäktigt att navigera bland regler, byråkrati och deadlines, särskilt om du fått din förenings LOK-stödshantering framför dig för första gången. Läs vår guide och bli en expert på några minuter!  Allmänt om LOK-stödet I Sverige finns nästan 20 000 idrottsföreningar som är anslutna till Riksidrottsförbundet, med totalt strax under 3 miljoner människor anslutna. Som en av Sveriges största folkrörelser, med konstaterat positiv inverkan på samhället, ville Staten hitta ett sätt att uppmuntra den verksamheten. 1999 beslutade Kulturdepartementet att stötta Sveriges föreningsliv genom ett statsbidrag, baserat på en förenings aktiviteter och antalet ledare och deltagare på dessa. Det blev Lokalt Aktivitetstöd, i folkmun LOK-stödet. Under 2019 sökte cirka hälften av RF-anslutna föreningar, 10 544 styck, LOK-stöd för ett sammanlagt belopp om drygt 534 miljoner kronor. Denna summa berör endast det statliga LOK-stödet och det finns många andra…
Föreningsvän
april 21, 2021

Idrottsverksamhet på pandemispråk

Att vi det senaste året ställts inför fler utmaningar än någonsin förut är det nog många som kan skriva under på. För idrottsvärlden har det inneburit krav på att snabbt ställa om och förändra strukturer som byggts upp och hängt kvar, under väldigt lång tid. Men det har också inneburit möjligheter att tänka kreativt och jobba på banbrytande sätt som kanske aldrig annars hade kommit i dagen. Vi har pratat med Brommagymnasterna som jobbat frekvent med att testa nya koncept, inte minst under det senaste året när de ibland flera gånger i veckan fått hitta alternativa vägar att bedriva verksamheten på och samtidigt följa restriktionerna.  Brommagymnasterna är en av landets största gymnastikföreningar med närmare 4000 medlemmar och har en lång historia. Med cirka 130 grupper innebär det både bredd och spets, och mängder av engagemang i och runtom Västerort i Stockholm. Men storleken kommer också med sina utmaningar. Att få…
Föreningsvän
april 8, 2021

Föreningarna som gör värdegrunden levande

Alla föreningar har en värdegrund, eller ledord, eller en ambition om en föreningskultur som de aspirerar att uppnå. Två föreningar, Alvik Basket och Brommagymnasterna, bestämde sig för att väcka sin värdegrund till liv, få ledarna att verkligen tänka efter och se till att värdegrunden blev mer än bara ord på papper. Deras lösning? Ord på papper. Idén om brevet föddes hos köpcentret Bromma Blocks, handelsplatsen i de gamla flyghangaren precis invid Bromma flygplats. Bromma Blocks har sedan tidigare stöttat båda föreningarna och ville under 2019 göra en riktad insats i att hjälpa dem med deras värdegrundsarbete. Detta var inte första gången som någon bestämde sig för att skriva ett brev till en yngre version av sig själv, men den här gången blev det ett verktyg för två stora föreningar att få sina ledare att reflektera kring sin egen roll i verksamheten och vilket långvarigt inflytande de har över sina unga…
Föreningsvän
februari 25, 2021

Marcus Modéers bästa tips för kommunikation i sociala medier

Sociala medier är ett av vår tids största uppfinningar, och använder man dem på rätt sätt kan man få enorm räckvidd. Men som idrottsförening är det inte alltid helt lätt att veta vilken väg man ska gå. Vad ska man prioritera, hur skapar man engagemang och vad skiljer sig mellan att kommunicera som förening och företag? Det har vi frågat Marcus Modéer, f.d. frilansjournalist och numera medie- och informationsansvarig på IFK Göteborg, men också ideellt engagerad som bland annat ledare (och kaffekokande fotbollspappa).   Att idrott väcker känslor är ingen hemlighet. De allra flesta har ett favoritlag som man hejar på i medgång och motgång, och det är inte särskilt ovanligt att engagemanget reflekteras långt bortom det. Det gör idrotten speciell enligt Marcus. – Kommunikation handlar om att informera, engagera och förklara. Som idrottsförening behöver man inte alltid berätta historien om sig själv och övertyga på samma sätt som man…
Föreningsvän
januari 28, 2021

Håkan Larsson om att förstå och främja jämställdhet i idrottsföreningar

Om Håkan LarssonNamn: Håkan Larsson Yrke: Professor i idrott med inriktning utbildningsvetenskap vid Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH). Särskild kompetens inom bland annat genus. Projekt i urval: Forskning och samarbeten med RF, bland annat kring jämställdhetsmålen och Strategi 2025. Tidigare GIH:s representant i Centrum för idrottsforsknings styrelse. Idrottsengagemang: Friidrottare och friidrottsledare på både ideell och professionell nivå. . Håkan Larsson, som är professor i idrott vid Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) i Stockholm, har ägnat en stor del av sitt liv åt idrott. Inte bara har han forskat, undervisat och publicerat uppmärksammat material om idrott och jämställdhet– han har också ett förflutet som aktiv och ledare inom friidrott på såväl professionell som ideell nivå. Trots att han bedrivit forskning om jämställdhet i många år, eller kanske precis därför, vet Håkan att vägen mot en jämställd och inkluderande föreningsverksamhet inte alltid är spikrak. Många föreningar ser jämställdhet som något positivt och eftersträvansvärt, men…
Föreningsvän
juni 8, 2020

Angelica Hjorth Ståhlgren

För snart fyra år sedan klev Angelica Hjorth Ståhlgren in med huvudet före i Sätra Sportklubbs styrelse. Som ordförande dessutom. På agendan stod saker som att locka fler medlemmar till en förening som verkar i ett område där föreningsliv inte är en självklar del av kulturen, ge alla möjlighet att delta oavsett ekonomiska förutsättningar och samtidigt hålla verksamheten flytande. Utmaningar som tidvis kan kännas som att man tagit sig flera liter vatten över huvudet, men också ge en känslan av att man gör skillnad på riktigt. Angelicas första tid i styrelsen bestod mest av att lära känna föreningen och dess medlemmar. Och trots att medlemsantalet inte var högre än cirka 200 personer fanns det organisatoriska problem. – För allmänheten hade vi samma klubbemblem på bröstet. Men egentligen var föreningen tydligt uppdelad i senior- och ungdomsverksamheten. Två olika organisationer i samma förening. För att samla föreningen började styrelsen arbeta för att…
Föreningsvän
februari 27, 2020

Gymnastikförbundet om framtidens idrottshall

Att förhandla om träningstider, kämpa för nya redskapsrum och hitta nya sätt att använda sina idrottshallar – samtidigt som man drömmer om nya träningsmiljöer – är vardag för många idrottsföreningar. Daniel Glimvert är anställd på Gymnastikförbundet för att hjälpa föreningar att få tillgång till ändamålsenliga anläggningar. Han arbetar flitigt med att hjälpa föreningar hitta bra sätt att samarbeta med kommuner och att forma framtidens idrottshall. – Vi hjälper till med att ta fram olika sorters verktyg som ska vara till hjälp när föreningen försöker påverka kommunen att bygga fler idrottshallar. Det handlar väldigt mycket om idrottspolitik – att hitta vägar in och att påverka på ett bra sätt.  Målet med arbetet är att hjälpa Sveriges gymnastikföreningar att få tillgång till anpassade och utvecklande träningsmiljöer.  – Vårt arbete riktar sig både mot specialhallar och vanliga idrottshallar, men vi ser idag en ganska bra tillväxt av just specialhallar. Så just nu ligger…
Föreningsvän
februari 10, 2020

Girls In Sport – För ett bättre samhälle med idrotten som verktyg

Girls In Sport grundades i Umeå 2015 av Lucy Rist och Jenny Lidqvist med syftet att skapa bättre möjligheter för flickor och kvinnor i idrott och bidra med mångfald. Detta vill man åstadkomma genom att arbeta praktiskt på flera nivåer med verktyg och metoder, framtagna för att skapa bättre förutsättningar.  För att åstadkomma förändring, både vad gäller att stärka och utveckla individen, samt för att skapa ett positivt och inkluderande samhällsklimat, används därför idrotten som ett verktyg. Sedan fem år tillbaka har de drivit - och driver - därför ett antal olika projekt för att bemöta och arbeta med samhällsproblem.  Girls In Sport gör detta genom att testa nya angreppssätt i partnerskap med flertalet aktörer som delar organisationens värderingar, från såväl privat- som offentlig sektor. Organisationen samarbetar också med idrottsföreningar, företag, skolor och andra organisationer.  Läs mer om projekten och samarbeten Girls In Sport strävar efter att “flytta fokus från…
Föreningsvän
december 20, 2019

Ett år med Medspelare

Tidigare i år berättade vi om Röda Korsets Ungdomsförbunds satsning “Medspelare” där utbildare åker ut till föreningar för att prata om barnens rättigheter och Barnkonventionen. 2019 börjar nu lida mot sitt slut och Sanna Jansson, projektledare, summerar ett bra år. – Vi har genomfört totalt 34 Medspelarpass för sammanlagt 863 deltagare (644 barn och 219 ledare) hittills i år, och några pass återstår. Vi har även startat upp en ”lokalgrupp” kopplat till Röda Korsets Ungdomsförbund Göteborg där frivilliga i Göteborg själva bokar in och genomför workshopen. Detta har medfört att vi kunnat möta fler och dessutom stärkt frivilligheten kopplat till verksamheten, något vi som frivilligorganisation ser som mycket viktigt och värdefullt, säger Sanna. En stor positiv faktor under det gångna året är att man ökat antal idrotter som man nått ut till. – Under 2019 har vi mött unga idrottare inom fotboll, friidrott, handboll, ishockey och längdskidor, och dessutom mött…
Föreningsvän
september 26, 2019

SportAdmin Meetup #1 avklarat!

Vårt första SportAdmin Meetup är nu avklarat! Under en hel kväll inspirerades vi av tre föreläsningar som alla på olika sätt berörde ”Framtidens idrottsförening”.   FAKTA SportAdmin Meetup är en föreläsningsserie där vi vid varje Meetup bjuder in gästföreläsare för att diskutera och inspireras kring olika teman. Vid 17:00 började så smått de första deltagarna att komma till Kockum Fritid, Malmö. I lobbyn serverades lite lättare tilltugg och redan från start började det utbytas tankar mellan föreningar sinsemellan och SportAdmin. När klockan sedan slog 18 förflyttade vi oss alla in till föreläsningssalen för att ta del av Emme Adébos, utvecklingschef Skånes Handbollsförbund, föreläsning som berörde hur man skapar en sund barn- och ungdomsidrott. Efter en halvtimme lämnade han sedan över stafettpinnen till Henrik Lehmann, VD på SportAdmin men också ledamot i Gymnastikförbundet och i GF Näset. Henrik, som suttit i styrelser för två föreningar som båda blivit utsedde till ”Årets…
Föreningsvän
september 12, 2019

Ny artikelserie – Idrottsstjärnor berättar

Sverige är fullt av aspirerande idrottsstjärnor, men dessvärre är det väldigt få av dessa som faktiskt lyckas. Framgång beror på så mycket mer än de segrar och vinster vi får höra om, och vägen dit är sällan helt rak. Med på den slingriga resan finns ofta en stöttande förening som varit varit avgörande för slutdestinationen – något som är otroligt viktigt att uppmärksamma. Vi har alla suttit bänkade i TV-sofforna under de stora mästerskapen, och nervöst följt de svenska idrottarnas simtag, löpsteg och landningar. I barnrummet har vi med stora ögon blickat upp på affischerna med de gul-och-blå-klädda atleterna, och hoppats att en dag kunna bli lika bra som dem. Många av oss minns de stora framgångarna – de minnesvärda straffarna, de avgörande målgångarna och de känslofyllda segergesterna. Men vad som ofta glöms bort är vägen dit, som i de flesta fall kantats av både med- och motgångar.  Med på…
Föreningsvän
september 7, 2019

Lemonade IF – en förening för ungdomar, av ungdomar

För snart ett år sedan grundades Lemonade IF som ett svar på vuxnas detaljstyrning av ungdomsidrotten i Kungsbacka. Volleybollföreningen har idag över 60 aktiva deltagare, och arbetar ständigt med att välkomna fler. För styrelsen, som bara består av unga tjejer, är integration och inkludering det absolut viktigaste i deras arbete. I styrelsen sitter Selma, Patricia, Alice, Ebba, Annabel och Benazir – alla mellan 15 och 18 år gamla. Tjejerna startade Lemonade IF för att de kände att de som ungdomar inte kunde påverka sin befintliga klubb i den utsträckning de önskade. – Några av oss spelade volleyboll i en annan förening tidigare, och såg då en massa saker som vi ansåg behövde förbättras. Dock kände vi inte att det fanns utrymme att genomföra de förändringar vi ville i vår befintliga klubb, och sakta började idén om att starta en egen förening växa fram. Genom att starta en ny förening skulle…
Föreningsvän
augusti 24, 2019

Emme Adébo om framtidens förening

Framtiden kommer inte se ut som idag – det är ett faktum. Det gäller samhället i stort, men inte minst idrottsvärlden. För att ta rätt väg i utvecklingen krävs att vi lyfter blicken och försöker förutspå den framtid vi står inför. Denna vecka delar Emme Adébo med sig av sina tankar om framtidens föreningssverige.  FAKTA Emme Adébo är född och uppvuxen i Lund och har spenderat hela sitt liv i idrottens värld. Han har spelat både fotboll och handboll, varit ungdomsledare i 28 år, spenderat flera år som Lugi Handbolls Sportchef och idag titulerar han sig som utvecklingsansvarig på Skånska Handbollsförbundet. Han är en så kallad typisk “föreningsmänniska”. Digitalisering, globalisering, kommersialisering. Orden viner genom idrottssverige och lämnar många gånger frågor bakom sig. Men när vi rör oss framåt krävs mer än fina ord på papper. Det krävs en förståelse för omvärlden och konkret arbete som börjar i respektive förening.   –…
Föreningsvän
augusti 17, 2019

Prins Daniel – beskyddare av basketen

Hans Kunglig Höghet Prins Daniel har många bollar i luften inom föreningssverige. Han ligger inte bara bakom initiativet Generation Pep, som arbetar för att sprida kunskap och skapa engagemang kring barn och ungdomars hälsa, utan är även beskyddare av bland annat En Svensk Klassiker och En Frisk Generation. Nu tar han sig an en ny roll – som beskyddare av basketen. Intresset för basket ökar allt mer och mer i Sverige, och efter damlandslagets skräll i det nyligen avslutade basket-EM där de knep en femteplats och en medföljande enkelbiljett till OS fick sporten ytterligare ett uppsving. Som ett svar på de framgångarna sporten har nått de senaste åren kom nyligen beskedet att Prins Daniel accepterat förfrågan om att bli basketens beskyddare. Ett kungligt beskyddarskap innebär ett uttalat stöd för föreningens, organisationens eller institutionens verksamhet och arbete. Tillvägagångssätten kan skilja sig åt, men innebär oftast att beskyddaren ger vikt och status…
Föreningsvän
augusti 10, 2019

Joel Segerdahl om idrott på gräsrotsnivå

Joel Segerdahl har genom reportageserier såsom SVTs Sverigeresan och Eurosports Lirarnas Sport de senaste åren blivit allt mer uppmärksammad för sina berättelser om gräsrotsnivån av idrottssverige. Nu är han aktuell med Eurosports minidokumentär Gärdsgårdsserien på Dplay, där han berättar om de stora känslorna på de små fotbollsplanerna runt om i Sverige. Joel, som strax fyller 25, beskriver sig själv som en “typisk sportjournalist” – en misslyckad idrottare. Han spelade tidigare i Degerfors juniorlag, men tvingades på grund av ett brutet ben avsluta sina fotbollskarriär. – Som alla andra fotbollsgrabbar hade jag väl varit proffs vid det här laget om jag inte skadat mig, säger Joel skämtsamt, och fortsätter: – Men när jag bröt benet fick jag tänka om. Jag började fundera på hur jag skulle kunna hitta en annan väg in i omklädningsrummet, och arbeta med något som har någon form av sportkoppling utan att själv vara på planen. Då…
Föreningsvän
juni 28, 2019

Föreningsvän #2

Ett par månader har gått sedan premiärnumret av föreningsvän i tidningsformat lanserades. Nu är det dags igen. Föreningsvän är tillbaka med ytterligare ett nummer, fullsmockat med nytt material.