Vi samarbetar med
 
Välkommen till KFUM Örebro Friidrott!

Våra träningsgrupper och våra aktiva tränar i Tybblelundshallen.

Information om hallens öppettider och tillgänglighet hittar du på www.tybblelundshallen.se


Gemensam grenspecifik träning kommer igång efter sportlovet
2017-02-21 11:53
Imorgon är det ingen gemensam grenspecifik träning då det är sportlov. Vi sätter igång igen nästa vecka på onsdag 1 mars vid 18.00 som vanligt.
Succé på IJSM i helgen!
2017-02-20 11:30
I helgen lyckades våra aktiva fantastiskt bra och vi fick totalt ihop 5 medaljer! På lördagen tog Tom Johansson hem guldet i P19 stav, Tomas Johansson tog silver i P17 stav och Ida Thunberg tog brons på 60m för F19. Samtliga tre gjorde strålande insatser och persade i sina respektive grenar.

På söndagen fortsatte framgångarna där Ida Thunberg tog silver på 60 m häck, återigen med nytt pers. Ingrid Holmquist följde upp med en 3e plats i längden och en femteplacering i 60m häck (nytt pers) för F17. Även Alexander Larsson gjorde bra ifrån sig och sprang till sig en 6e plats på 1500m för P17 på nytt personligt rekord. Tom Johansson tävlade även i höjden och tog en 9e plats på höjden 190.

Bra jobbat även alla övriga som var med och tampades och kämpade nu i helgen!Lär känna våra elitaktiva - Elisabeth Lithell
2017-02-17 12:02
Bild från SM 2014
Elisabeth Lithell (fd. Höglund) kommer ursprungligen från Finland men flyttade till Sverige vid tre års ålder. Hon har dubbelt medborgarskap, men tävlar för Sverige i friidrott. Elisabeth är uppvuxen i en mycket idrottsintresserad familj och har testat en rad med olika idrotter. Därför var det även naturligt för henne att en stor del av hennes friidrottskarriär dedikerades åt mångkamp, innan hon valde att specialisera sig på grenen spjut.


Elisabeth tävlade i friidrott vid 6-7 års ålder för första gången, men började inte träna i grupp förrän vid 10 års ålder då hon började träna för IF Göta. Vid 2005 blev Elisabeth antagen till FIGet i Karlstad som mångkampare och fick då Ulf Karlsson som huvudtränare. Vid sidan av hade hon hjälp av flera grenspecifika tränare. Vid 17 års ålder började Lassa Haka ansvara för Elisabeths spjutträning, ett samarbete som utvecklades och fortsatte även efter gymnasiet där Lasse blev huvudansvarig för Elisabeths träning.


Elisabeth tror att hennes tid under FIGet har lärt henne mycket då hon mötte så många olika tränare och även hade en del motgångar i form av skador, vilket fick henne att lära känna sig själv, sin kropp och vad som fungerade bäst för henne. Idag vågar hon ifrågasätta när något inte känns bra och känner att hon kan ta klokare beslut jämfört med då. Elisabeth tror att det är viktigt att man får genomgå misstag under sin idrottsresa och att man sedan lär sig och utvecklas från dessa erfarenheter.


Något som Elisabeth vill belysa är att man måste lära sig hantera dåliga träningar/tävlingar. Hon menar att man hela tiden skall se det långsiktiga målet och man inte alltid kan styra över saker som händer och sker i kroppen. Ibland har man exempelvis en dålig dag och känner sig trött och är på dåligt humör, precis som det kan vara i både jobb och skola, och det kan förstås påverka prestationen. Det är ok att ha en dålig dag, eller att göra en dålig prestation, men nästa dag kommer en ny chans att jobba vidare och bli bättre.


Det som sporrat Elisabeth under hela hennes idrottskarriär är den ständiga strävan efter förbättring och en tro på sig själv, att hon ännu inte uppnått sin fulla potential. För att nå denna är det enligt Elisabeth mycket viktigt att bygga upp ett nätverk kring sig själv och sitt idrottande. Man skall veta vem man kan vända sig till vid ett problem med exemepelvis axeln eller om man exempelvis behöver massage. För Elisabeth har Kari Kiviniemi varit ett viktigt stöd när det kommer till sjukgymnastik. De inledde sitt samarbete för några år sedan, ett samarbete som blev mer seriöst 2014. Nätverket (vilket inkluderar flera viktiga personer), har hjälpt Elisabeth att få en stabilitet och ett tänk i hur hon skall undvika skador. Hon har regelbundna uppföljningar och har ett skadeförebyggande tänk i sin träning, vilket hon tror ligger till grund till varför hon varit skadefri de senaste två åren och även nått fina framgångar med sitt idrottande.


Under senare delen av 2016 bytte Elisabeth till KFUM Örebro Friidrott från IF Göta, ett byte som enligt henne var naturligt då hon bor, lever och har sin nya tränare här. Hon upplever att bemötandet varit jättebra och hon känner att hon vill kunna gynna den miljö där hon tränar och bor. Hon trivs också väldigt bra med sin tränare Nils Holmdahl där träningen både är rolig och full av utmaningar. Nils hjälper Elisabeth att pusha sig i alla övningar på ett roligt, men fortfarande seriöst sätt. Träningsgruppen har även en väldigt bra atmosfär och Elisabeth upplever att det är bra att hon har personer i gruppen som är bättre än henne i många moment, exempelvis i styrkan, vilket blir väldigt motiverande och pushande. Samtidigt upplever hon att det är skönt att hon är ensam spjutkastare i gruppen då hon känner att teknikförbättringar får ta den tid det tar och inte behöver stressas fram.


Idag arbetar Elisabeth på deltid ca 75% och är utbildad kemist. Hon är kvalitetsansvarig på Lindroos Hälsa på Aspholmen och jobbar mycket med livsmedelsfrågor och produktutveckling. Jobbet tillåter henne att fokusera på annat än idrotten, samtidigt som hon ändå har tid för återhämtning från träning. Det ger henne också en annan social tillvaro. Elisabeth gifte sig även nyligen och fick då efternamnet Lithell (tidigare Höglund). Hennes make Mikael Lithell är före detta futsalspelare i Örebro i allsvenskan och det var också genom idrotten som de träffades. Elisabeth menar att det är oerhört viktigt att få ordning på livet runt omkring om idrottssatsningen skall bli så bra som möjligt. Man skall helt enkelt må bra på alla plan.

Slutligen avslutar Elisabeth med att sammanfatta några viktiga tips till yngre idrottare som är på väg uppåt och som vill lyckas:


1. Tro på dig själv och att du kan nå dit du vill.

2. Försök på egen hand eller ta hjälp för att fixa ett nätverk runt omkring dig som kan stödja din idrottssatsning, så att du vet vem du kan ta hjälp av om problem uppstår.

3. Vid låsningar mentalt – Skapa en trygg tillvaro runt omkring dig där du känner dig duktig och bra. Notera den utveckling du gjort, om det så handlar om små framsteg. Ha långsiktiga mål – då kan du backa tillbaka på det och blicka framåt. Våga arbeta med det mentala planet!

4. Våga vila olika kroppsdelar så att du inte är på allting jämt. Våga lyssna på kroppen och sträva efter att lära dig hur din kropp fungerar.

5: Utmana dig själv på roliga sätt. Det kan vara en enkel sak som att klara av en viss bålövning eller liknande inom en viss utsatt tid.


Elisabeths Meriter

Personligt rekord: 54,42 m

Seniorlandslaget, Finnkampen 2014, 2015, 2016
SM-guld 2014
SM-silver 2016
4:a genom tiderna ”All time” damspjut Sverige

7:a Student-OS / Universiaden, 2013
Innehavare av värmländskt rekord för seniorer/K22
Juniorlandslaget 2009-2010
3 Junior-SM silver 2009-2011
5:a Nordiska-Baltiska mästerskapen för 22-åringar, 2010
4:a Nordiska mästerskapen för 19-åringar, 2009

För mer information besök Elisabeths hemsida för att se hennes resa genom åren: http://www.ehoglund.se/

Utbildning med Nils Holmdahl 27/2 18.30-19.10
2017-02-15 12:56

Den 27/2 är det föreläsning med Nils Holmdahl 18.30-19.10. Ämnet som kommer att bearbetas under denna kväll är olika former av styrketräning och för vilka ändamål man använder dessa träningsformer (Styrketräning för maximal styrka, explosiv styrka, snabbstyrka & reaktiv styrka). Det kommer även att tas upp under vilken del av säsongen dessa olika träningsformer skall ligga i fokus. Föreläsning är riktad från ungdomar till elit så alla i KFUM är välkomna.

Elin Östlund klar för IEM i Belgrad!
2017-02-15 12:52
Stort grattis till Elin Östlund som igår fick fira födelsedagen med att bli uttagen till IEM i Belgrad!


Nyheter från våra grupper
08 grupp Lila, 15/02 15:15 
05/06 Roos, Jönsson & Karlsson, 05/02 18:34 
Å-stadsloppet, 01/02 09:35 
Gubbracet, 24/01 13:07 
05/06 Roos, Jönsson & Karlsson, 19/01 12:50 
Friidrottsskolan , 16/01 10:00