Skip to main content

Ibland kan det vara svårt att hitta nya sätt att stärka klubbkassan. Därför tipsar vi om fem smarta inkomstkällor för föreningen. Det är allt ifrån passiva inkomstkällor till att samarbeta med den lokala mataffären.

 

  1. Sponsorplatser på hemsidan

Har ni en reklamfri hemsida? Passa då på att utnyttja er föreningshemsida till att exponera era egna sponsorer. Genom att erbjuda sponsorerna att synas på er hemsida får ni ytterligare en smart inkomstkälla samtidigt som era partners får bra och relevant exponering.

Är ni dessutom aktiva och uppdaterar hemsidan ofta ökar ni också antalet besökare, vilket gör er hemsida än mer attraktiv att synas på.

 

  1. Samarbeten med lokala mataffärer

Snacka med den lokala mataffären och fråga om föreningen kan erhålla en procentandel på de inköp som görs av medlemmar (vid uppvisande av t.ex. medlemskort). På så sätt väljer kanske några av era medlemmarna att göra sina inköp i den lokala mataffären istället och ni får samtidigt några extra kronor till föreningen. En win-win för båda parter!

 

  1. Sälj produkter

Det finns mängder av företag som erbjuder föreningar att sälja deras produkter och på så sätt erhålla provision på försäljningen. Det är ett smart sätt om ni siktar mot att samla in pengar för ett specifikt projekt eller om ungdomslagen ska åka på träningsläger eller utomlandscuper. Vi har samlat en rad riktigt bra företag som kan hjälpa er med det.

 

  1. Gräsroten

Varje år delar Svenska Spel ut 50 miljoner till ungdomsidrotten via deras projekt ”Gräsroten”. Genom att medlemmarna ansluter sina spelkort till en eller flera idrottsföreningar erhåller föreningen poäng när medlemmarna spelar via Svenska Spel, poäng som vid slutet av året omvandlas till faktiska pengar.

Så, marknadsför och uppmärksamma era medlemmar om hur enkelt det är att stötta föreningen utan någon extra kostnad. Informera också medlemmarna hur Gräsroten faktiskt kan göra skillnad för föreningen – kanske kan ni anställa en föreningsutvecklare på deltid tack vare bidraget ni får från Gräsroten?

 

  1. Arrangemang

Att arrangera en cup/tävling är alltid ett spännande och givande projekt. Dels knyter det samman föreningen ytterligare med alla ideella krafter som samverkar under arrangemanget och samtidigt har det potentialen att bli en stabil inkomstkälla.

En välfylld kiosk säljer alltid bra under långa cupdagar och är alltid ett uppskattat inslag. Ett lotteri med fina priser (kanske donerade av sponsorerna till föreningen?) brukar också alltid gå hem. Lokala företag brukar också vara intresserade av att synas i arrangemang som involverar barn- och ungdomsidrott.

Har ni förslag på fler smarta inkomstkällor för föreningen? Tipsa oss gärna så uppdaterar vi sidan.