Skip to main content

1958 arrangerade Sverige fotbolls-VM och firade stora framgångar på hemmaplan, vilket till slut resulterade i ett silver efter suveräna Brasilien. I kölvattnet av denna fantastiskt fina framgång bildades också Rågsveds IF.

Nästan 60 år senare består föreningen av drygt 600 medlemmar fördelat på två sektioner: fotboll och friidrott.

– Vi har drygt 25 lag på fotbollssidan och tre träningsgrupper i friidrottssektionen. På killsidan har vi verksamhet från sex års ålder hela vägen upp till herrlaget. På flicksidan har vi tidigare haft svårt med rekrytering, men där har vi de senaste två åren sett en jätteutveckling och gått från att ha noll till sex flicklag, berättar Tobias Tegnestrand, Idrottskonsulent i Rågsveds IF.

I sin dagliga verksamhet lägger man stor vikt på att inte bara bedriva, utan att hela tiden utveckla verksamheten.

– Vi strävar hela tiden efter att utveckla vårt vardagliga arbete, vilket gör att vi lägger stor vikt på spelarutveckling, ledarskap och att alltid ha en vetenskaplig grund i allt vi gör.

Parallellt med sin övriga verksamhet bedriver föreningen också ett antal sociala projekt, med syfte att integrera och skapa sunda sysselsättningar för ungdomarna i området.

Idrottsbonus

– Idrottsbonus är ett projekt med målet att få fler tonårstjejer i åldrarna 16-20 år att bli fysiskt aktiva. Under 2016 körde vi kampsport och dans och lyckades verkligen nå vår målgrupp, i snitt var det upp emot 20 tjejer på varje träff. På sikt hoppas vi även kunna starta upp en danssektion.

Integration

– Det har varit många ensamkommande som har kommit till Rågsved. Med anledning av det har vi också startat upp samarbete med tre boende, två för killar och ett för tjejer. Dels bedriver vi idrottsliga aktiviteter, likt spontanfotbollsturneringar, men vi arrangerar också aktiviteter som berör värdegrund och dylikt.

– Vi vill skapa en mötesplats där de får chans att träffa andra ungdomar och ledare. Vi har bedrivit detta projekt i ett års tid och det har verkligen gått jättebra. Nu hoppas vi att kunna utveckla det med än fler workshops och även få några av de ensamkommande att bli ledare i föreningen genom mentorskap.

Spontanfotboll

– Hagsätra är ett område där många ungdomar saknar sysselsättning på kvällar och helger. Sedan 2012 har vi därför bedrivit spontanfotboll i samarbete med lokala fastighetsbolag och stadsdelsförvaltningen. Varje lördagskväll är det uppemot 80 killar som lirar fotboll. Samma verksamhet bedriver vi för tjejer på fredagskvällar, vilket också har varit mycket uppskattat.

Precis som många andra svenska fotbolls- och idrottsföreningar ställs man dock inför många utmaningar, i nuläget är det behovet av tränare som är den största utmaningen.

– De flesta av våra ledare är mellan 18 – 25 år och har tidigare varit aktiva i föreningen. Det i sig är väldigt positivt, att tidigare junior-, dam- och herrlagsspelare väljer att fortsätta i föreningen som tränare, men vår största utmaning är ändå att täcka behovet av ledare.

Med ett starkt engagemang från gamla spelare, en stor verksamhet och många viktiga projekt går man ändå en väldigt spännande framtid till mötes. Vi på SportAdmin ser också med stor tillförsikt fram emot att följa Rågsveds IF under 2017!

Vill du veta mer om hur SportAdmin kan underlätta er föreningsadministration? Besök då gärna vår hemsida eller kontakta oss.