Skip to main content

Judoföreningen Team Sweden är en alliansförening som sedan 2,5 år tillbaka arrangerar 2-4 Camp Mike läger per år för judoutövare med funktionsvariation.

– Initiativet kommer faktiskt från en av våra deltagare, Mike, som ville träna och tävla lite extra. Alla deltagare är medlemmar i judoklubbar runt om i Sverige och sedan arrangerar vi några läger per år och baserat på dessa görs sedan uttagningar till en tävling utomlands, berättar Johan Orrbo, ordförande i föreningen.

För lite mer än en vecka sedan kom man tillbaka från årets utlandsresa som i år gick till Holland.

– Det är en av världens största Specialneeds tävlingar i judo med över 400 deltagare. Vi var borta torsdag till måndag med fem aktiva. Det är andra året som vi deltar – en jätterolig upplevelse för alla, berättar Johan, och fortsätter:

– Vi hade tävlande i alla tre tävlingarna som arrangerades denna helgen, På lördagen tävlade Mike Malmer i seniortävlingen för level 1 & 2, Camilla Gunnarsson, Amanda Orrbo och Josefine Jacobsen tävlade i Kata tävlingen (kata är en uppvisningsform man tävlar i parvis). På söndagen tävlade alla igen plus några till och bland annat tog en av våra deltagare som sitter i rullstol ett välförtjänt silver.

Eftersom antalet tävlingar i Sverige inte är så många är en tävling av denna storlek självklart ett uppskattat inslag och dessutom finns det goda möjligheter att knyta nya kontakter.

– I specialneeds judon vill vi få till så rättvisa grupper som möjligt och det är väldigt svårt om man är få deltagare. Med andra ord, ju fler som deltar på en tävling desto större chans att hitta rättvisa pooler och motstånd. Eftersom det inte arrangeras jättemånga svenska tävlingar är en tävling likt denna en väldigt bra möjlighet att locka folk till Sverige och våra egna tävlingar.

Mervärdena och de positiva aspekterna av en utlandstävling är således många – men det är inte ett helt enkelt pussel att lägga.

– Det är en väldigt stor apparat att dra runt och vår stora utmaning ligger i att få ihop pengar. Vi gör allt vi kan för att försöka hålla nere kostnaderna och åkte till exempel med hyrbussar till Holland, säger Johan, och förklarar:

– För varje deltagare behöver vi i princip ha med en ledare, för har vi otur kanske vi har åtta tävlande på åtta olika mattor.

Vad är drömmen?

– Visionen är självklart att kunna arrangera både Camp Mike och tävlingsresor utan, eller i alla fall till väldigt låga, kostnader för deltagarna. En stor dröm är att alla som vill ska kunna åka med till Holland, för det är verkligen en fantastisk upplevelse.

Vi på SportAdmin önskar Judoföreningen Team Sweden ett stort lycka till med den fortsatta verksamheten och är spända på att följa föreningens utveckling!