Skip to main content

Under #föräldrahets – svt.se/foraldrahets – tittar SVT Sport närmare på föräldrarollen inom barn- och ungdomsidrotten. En bra och viktig granskning för att kunna möjliggöra en fortsatt utveckling av det föreningssverige som vi är så stolta över.

På internet finns där en rad olika resurser som belyser just Idrottsförälderns roll. Vi har samlat ihop några av dessa och skapat en lista innehållandes allt ifrån böcker och förbundsinformation till positiva föreningsinitiativ som CL98:s ”Föräldrapodd” och Sala FF:s ”10 budord”.

Viktigt att belysa i debatten är att även uppmärksamma alla de fantastiska föräldrar och ideella krafter som varje dag är med och skapar ett starkare föreningssverige.

SVT:s artikelserie ”Föräldrahets”

”De närmaste veckorna tittar SVT Sport närmare på föräldrahets inom barn- och ungdomsidrotten. Här kommer vi att gå vidare med era tips, lyfta era historier och erfarenheter.”

Johan Fallbys 7 tips om hur du blir en bättre idrottsförälder

”Med en ökad kunskap, en medvetenhet och kommunikation kan man komma långt. Var inte rädd för att ta upp problem med exempelvis andra föräldrar. Diskutera vad som är bra – och hur det kan förstärkas.”

CL98:s ”Föräldrapodd”

”I CL98IC är det viktigt att både ledare, spelare, föräldrar och domare är goda föredömen, visar en god moral och etik, både på och utanför banan samt inom och utanför vår egen förening. Som ett led i att alltid bli en bättre och trevligare förening har CL98 gjort tre podd-avsnitt med tydligt fokus på idrottsföräldraskap.”

Sala FF:s tio budord för idrottsföräldern

”Idrott bygger på engagemang och det handlar om att hitta balansen så att engagemanget blir lagom stort och på rätt nivå. Den bästa vägen att komma dit är nog genom utbildning av både föräldrar och ledare.”

Svenska Hockeyförbundets ”Föräldrafolder”

”Att vara förälder är inte lätt, samtidigt som det är det största och mest ansvarskrävande åtagande vi gör i livet. Att addera ett idrottsutövande i barnens fritid gör i flera avseenden föräldrarollen än mer utmanande, att bli Idrottsförälder!”

Rädda Barnens föräldratelefon för idrottsföräldrar

”Föräldratelefonen finns förstås också för idrottsföräldrar. Rädda Barnen har inlett ett samarbete med Riksidrottsförbundet för att på ett bättre sätt nå ut till de här föräldrarna.”

Böcker som berör ämnet ”Idrottsförälder”

Gör det bättre själv om du kan

Johan Fallby – ISBN 9789127144101

Så blir du världens bästa idrottsförälder: hur föräldrar stödjer sina barn att bli vinnare i livet genom idrott

SISU Idrottsböcker – ISBN 9789186323004

Vet och etikett för idrottsföräldrar

Svenska FotbollFörlaget – ISBN 9789188474452

Vi uppdaterar listan kontinuerligt. Har ni fler bra exempel på hur föreningar/förbund arbetat med frågan? Maila då gärna info@sportadmin.se

Källor: SVT Sport, RF, CL98, Sala FF, Swehockey, Rädda Barnen