Skip to main content

Torbjörn Nilsson utmanar ungdomsfotbollen i SVT:s “Målet är målet”

By november 5, 2020juni 30th, 2021Intervju

En fotbollslegend vill visa att det går att vinna under alla förutsättningar — bara du använder rätt verktyg. På torsdagskvällen hoppar Torbjörn Nilsson in i TV-rutan tillsammans med två ungdomslag i Ytterby IS för att demonstrera sina okonventionella tekniker som tränare.

Jonsered är en liten bruksort, strax nordöst om Göteborg där folkmängden inte når över tusen, men med ett klappande hjärta för fotboll. Där påbörjades fotbollskarriären för Torbjörn Nilsson, som kulminerade i en vinst i UEFA-cupen på 80-talet med IFK Göteborg. Efter sin sista match i Allsvenskan, 1986, lämnade han som Blåvitts meste målgöraren genom tiderna. 

– Jag var inte en sån där jättetalang utan jag tränade mig till min framgång, säger Torbjörn. Jag har aldrig tagit något för givet. I Jonsered ska du inte tro att du är något. 

Torbjörn letade efter sätt att dela med sig av det han lärt sig om fotboll genom åren. Det mynnade först ut i boken “Förstå spelets idé” som gavs ut 2014. Men han stötte snabbt på patrull. När han var prisutdelare i en ungdomsturnering hemma i Jonsered 2018 var hans bok en del av priset till turneringens skyttekung, men mottagandet var svalt. “Jag läser inte böcker”, hade han sagt. 

– Han blev nästan förbannad på mig, säger Torbjörn. 

Så Torbjörn fick tänka om. Om ungdomarna inte läser böcker, hur kan de då vara mottagliga? Det fick istället bli en app, “Målappen”, fylld med övningar, bilder och filmer som förhoppningsvis ska leda till fler mål. Vännen Martin Johansson, som är Torbjörns tränarkollega i TV-serien, eldade på och tyckte att de skulle arbeta vidare med konceptet. De hade ju samma tankar om fotboll. 

På omvägar lyckas de fånga intresset hos någon som jobbar på SVT, som både har inflytande över programtablån och en son som spelar fotboll. En TV-serie formas bakom en idé som de flesta ungdomstränare inom alla kategorier någon gång har brottats med: “Går det att vinna matcher samtidigt som alla hänger med?”

Försökspersonerna blir två tonårslag i Ytterby IS, ett med tjejer och ett med killar. De hade inte vunnit särskilt mycket inför den kommande säsongen och förväntningarna var ljumna, men det ville Torbjörn ändra på. Men det fanns ett mål som stod över alla andra, som inte hade med nät eller stolpar att göra: 

– Det var ingen som slutade, säger Torbjörn.

Han lekte med ungdomarna, fick dem att träna och tävla utan att de förstod att de gjorde det. Det var viktigt att göra mål och han skruvade upp lagens målsättningar, men det fick inte komma i vägen för lärandet, lagkänslan eller ledarskapet. Det blev också lärorikt för Torbjörn själv, som i elitsammanhang var van vid att veta exakt vilka som kommer på träningen och att alla lyssnar när han pratar. 

– Jag har aldrig utvecklats så mycket som ledare som jag gjort på det här halvåret, säger Torbjörn. Jag har tränat många lag på elitnivå men där är det helt annorlunda. Det är lätt att stå och föreläsa hur man ska bete sig, men sen inser man verkligheten. 

Om du vill se hur det gick för Torbjörn och Ytterby IS kan du se “Målet är målet”, en serie i fem delar på SVT. Första avsnittet sänds kl 20:00 på torsdag kväll, den 5 november. 

Efter ett lärorikt halvår skriver Torbjörn nu på en bok som ska berätta om erfarenheterna som han och Martin lärde sig under sommaren. De tänker berätta om sina metoder, allt från fler praktiska övningar till tankar om träningsplanering och var tränare bör ha sina ögon under matchen. 

Och vem vet? Kanske blir det till en bok som till och med skyttekungarna vill läsa.

Text: Johannes Grufstedt