Skip to main content

Varje tisdag och torsdag då klockan slår 11 tar jag en tur runt kontoret för att se till att alla som vill slår ihop datorn, tar med sig en kollega och beger sig ut från kontoret. Vissa går till simhallen, andra spelar padel och några tar en lång promenad. Sedan vi testade konceptet för första gången för några år sedan har det blivit ett självklart inslag i vardagen på företaget. Vi kallar det “Träning på arbetstid”, och för oss har det varit en succé!

Allt började hemma på en middag med familjen där min frus bror berättade om hur mycket han uppskattade att få komma iväg en timme mitt på dagen för att dels få röra på sig, men också hur mycket det gav honom att få en chans att rensa huvudet och samla sina tankar.

Jag kunde inte låta bli att bli nyfiken – konceptet har allt vi pratar om i form av att ta hand om varandra på företaget. Jag tog det ett varv med övriga ledare på företaget och idén flög. 

I vår mentalitet finns också att vi hellre provar saker snabbt, utvärderar och tweakar efter hand. Därför, bara någon vecka senare, var vi igång och testade. En Slack-kanal inrättades där kollegor bjöd in till diverse olika träningsformer, och med veckorna som gick blev träningen ett naturligt inslag i vardagen. Många av dem som vanligtvis känt att det varit svårt att motivera sig till träning, sa nu att det blivit tvärtom – nu var det svårare att sitta kvar när alla andra reser sig för att gå. 

Men inte allt för långt därefter kom restriktioner om att hålla oss hemma och borta från allt vad hette simhall, badmintonplan och klättercenter. Under några få timmar trodde vi att det skulle bli fallet för vår gemensamma träning, men det visade sig att viljan var större än begränsningarna. Vad som hände? Jo, helt plötsligt planerades det in gåendes möten via telefon, löpturer från olika hemadresser till gemensam mötesplats och en och annan utmaning med filmbevis. För mig blev det uppenbart att detta var något alldeles speciellt – och att detta faktiskt fick oss att både må och prestera bättre på de timmarna vi faktiskt lägger på att jobba, det hade vi redan konstaterat. 

Den absolut största vinsten tror jag ändå har varit stämningen som detta skapat. I takt med att vi vuxit som företag har vi också insett att man behöver jobba mer med att stärka gemenskapen mellan avdelningarna än när vi bara var ett tiotal totalt på företaget. Och utan att vi egentligen tänkte på det blev detta ett naturligt sätt att umgås med varandra utanför kontoret – helt fritt från påtvingade teambuildingövningar. 

Under veckan tänkte vi visa er lite av vad Träning på arbetstid inneburit för oss på vår LinkedIn. Dessutom utmanar vi nu er. Kan ni hitta en stund någonstans under veckan att ta med er en kollega på ett träningspass? En promenad, löptur, crossfit-pass eller cykeltur – allt räknas!


Henrik Lehmann
VD & Allt-i-allo