Skip to main content

En förening mer än bara Lidingöloppet

By april 1, 2018oktober 1st, 2021Föreningsvän

IFK Lidingö Friidrott är kanske mest kända för sitt arrangemang av Lidingöloppet, världens största terränglopp som varje år lockar drygt 40 000 löpare. Men friidrottsföreningen är så mycket mer än bara Lidingöloppet och har en verksamhet som varje vecka sysselsätter många barn och ungdomar.

– Vi har framförallt många barn i åldrarna 7 – 13 år och där är målet att försöka ha 100 barn per kull. I nuläget pendlar vi mellan att ha 60 – 90 barn per kull i de åldrarna, berättar Ingela Stralka, klubbadministratör, och fortsätter:

– I åldrarna 14 – 19 år är vi mellan 20 – 40 per kull och där är det blandade grupper med fokus på grenverksamheten. Sedan har vi ett Senior- och Elitgäng som är runt 40 aktiva.

Men det är inte bara aktiva idrottare som man har gott om – man märker också av ett stort ideellt engagemang från ledarhåll.

– Vi har runt 220 ledare och där majoriteten är ideella. Sedan har vi ett antal ungdomstränare som har timlön, och detta är ungdomar som själva är aktiva idrottare i föreningen.

Det blir än tydligare hur IFK Lidingö Friidrott jobbar över åldersgränserna när Ingela berättar om det mycket uppskattade Barnlägret.

– Under lägret är det våra elitaktiva friidrottare som håller i träningarna för barn och ungdomar. Och det är något som har varit väldigt uppskattat bland de yngre, då det till exempel kanske är en SM-medaljör som håller i träningen.

Hur skulle du beskriva föreningen?

– Det är en förening med mycket glada och trevliga medlemmar och ett jättestort ideellt engagemang. Idrottsglädje är något som kännetecknar hela vår verksamhet och faktumet att där är många förebilder mellan åldrarna visar också just på det.

Hur ser framtiden ut för IFK Lidingö Friidrott?

– Den ser ljus ut. Vi kommer fortsätta att jobba på att bi ännu fler aktiva och ledare, och fortsätta att utveckla vår verksamhet. Sedan ser vi väldigt mycket fram emot när arbetet med upprustningen av våra utomhusarena, Lidingövallen, påbörjas. På sikt hoppas vi även att kunna bygga ett kansli vid vår träningsarena.