Skip to main content

Roger Gustafsson är en före detta fotbollsspelare och idag utbildningsansvarig i IFK Göteborg. Han har bland annat tagit fram utbildningsprogrammet “Fotbollens hemligheter” och har en gedigen tränarerfarenhet. Med honom har vi bland annat pratat om hur alla kan bli bra på sin idrott, vilken viktig roll förening och ledare har, och hur vuxna kan stötta ungdomar i sin idrottskarriär.

Vilka är framgångsfaktorerna för att man ska bli bra på sin idrott?
I de flesta idrotter kan alla bli bra. För att bli duktig måste man få många timmar bra träning. Det som krävs är därmed att man har stort intresse, att man tycker det är roligt och att orkar med den tunga träningen. “Talang” är alltså orken att träna många timmar. Det viktigaste är dock inte att bli bra – det viktigaste är att hålla på med idrott överhuvudtaget. Men faktumet att alla kan bli bra är viktigt i den bemärkelse att det driver ungdomar att fortsätta träna. Därmed bör det alltid kommuniceras att man kan bli duktig om man tränar mycket och tränar bra.

Spännande! Hur spelar ledarna in det hela? Vilket ansvar bör de ta?
Vad jag tror vi måste göra i svensk idrott är att tränaren ska gå över allt mer till att bli en typ av handledare. Det är inte alltid så lätt men det handlar om att försöka lyssna och ta tillvara på de synpunkter som medlemmarna har och därefter försöka forma verksamheten efter det. Gällande utveckling gäller det såklart att ledarna kan arrangera en träning där ungdomarna verkligen känner att de utvecklas. Slutligen bör de bidra till att få de aktiva känner tillhörighet. Det handlar om att man verkligen måste se ungdomarna, så att de känner att ledaren vill hjälpa till.

Vi vet alla att utvecklingen går i olika faser. Hur kan tränare tackla de tider då det går lite sämre?
Då krävs någon form av individanpassning av verksamheten. Det är verkligen inte lätt men det är bra att kunna anpassa träningen utefter olika svårighetsnivåer. Man måste även göra det självklart för sina aktiva att man går igenom olika utvecklingsstadier utan att det säger något om hur duktig man kan bli i slutändan. För vissa lossnar det tidigt, för andra senare

Föreningen i helhet är också en viktig faktor. Hur kan de bidra till att ungdomarna blir duktiga idrottare?
Föreningens viktigaste uppgift blir att få tag på ledare som man kan utbilda. Vidare måste man försöka göra verksamheten så tillgänglig som möjligt så att alla får möjligheten att träna så mycket som det behövs för att bli bra på sin idrott. Då krävs samarbeten med kommunen och liknande för att försäkra sig om att man får tillgång till tillgängliga idrottsplatser, bra träningstider osv. Om det blir för svårt och omständigt att idrotta kommer man tappa många allt för tidigt.

Vilket typ av stöd, tror du, man behöver runt omkring sig för att orka alla dessa timmars träning?
Det behövs självklart någon som stöttar och uppmuntrar den aktiva – kanske framför allt den dag det går lite sämre eller känns lite tråkigare. Det spelar ingen roll om det är en tränare, en förälder eller en vuxen i skolan. Det viktiga är att det finns någon där som lyssnar, tröstar och kan hjälpa ungdomen att komma på andra tankar. Det är kanske den viktigaste uppgiften vi har som vuxna.