Skip to main content

Det är återigen dags att lära känna ytterligare en ung ledare och denna vecka riktas rampljuset ner mot Skåne och Zećira Mušović. De senaste 13 åren av hennes liv har gått i fotbollens tecken och nu är hon redo att ge tillbaka till fotbollen. Med en önskan om att skapa en stark ungdomssida med tydliga värderingar axlar hon nu sitt första styrelseuppdrag som ledamot i fotbollsklubben Uppåkra IF.

Zećira Mušović är 22 år gammal och de allra flesta känner nog igen henne som målvakt i FC Rosengård och i det svenska landslaget. Fotboll har hon spelat sedan hon var 9 år, men att det skulle bli just fotboll var till en början faktiskt inte helt självklart.

– Jag började egentligen spela fotboll för att mitt kompisgäng och min bror spelade. Jag insåg dock snabbt att det var väldigt kul och att det var det jag skulle fortsätta med. Men jag har alltid varit en sporttjej så om det inte hade blivit fotbollen hade det helt säkert blivit någon annan sport.

Vid sidan av proffskarriären har hon lagt en hel del tid på utbildning och våren 2018 tog hon en kandidatexamen i ekonomi vid Lunds Universitet. En önskan om att få lära sig nytt, och samtidigt få ge tillbaka till fotbollen, ledde henne därefter in på sitt första styrelseuppdrag.

– När jag var färdig med min kandidatexamen kände jag att jag var redo för något helt nytt. Jag ville ha en ny utmaning – gärna någonting som jag kunde lära mig mer om och där jag samtidigt kunde använda mina erfarenheter från fotbollen. Då fick jag förfrågan från Uppåkra IF om att sitta med som ledamot i deras styrelse och det var egentligen precis en sådan utmaning jag letade efter.

Kombinationen av en gedigen fotbollskarriär och en akademisk examen ger henne en god grund till det kommande uppdraget, som hon ser fram emot med spänning. Hon vill vara med och driva förändring och hjärtefrågan är rättvisa.

Både som person och fotbollsspelare brinner jag mycket för rättvisa.

– Både som person och fotbollsspelare brinner jag mycket för rättvisa. Oavsett kön, bakgrund, sexuell läggning eller liknande tycker jag det ska det vara rättvist. Förtjänar man något ska man också få det och det är en viktig fråga som man behöver arbeta med redan i ung ålder. Det är något som jag verkligen vill bidra med och det tror jag att jag kan göra i en förening som Uppåkra IF, som är en breddförening och som arbetar mycket med ungdomar.

Idrotten har idag många funktioner och den används i många hänseende till att driva samhällsnyttig förändring. Zećira vill använda fotbollen som ett verktyg för att få väldigt komplexa saker, som exempelvis rättvisa, att fungera på ett enklare sätt.

– Ofta utövar man en idrott för att man verkligen älskar sporten. Jag tror att om man älskar samma saker blir det även lättare att komma överens om saker. Just inom fotbollen är det mycket diskussioner om att det är orättvist fördelat mellan män och kvinnor. Därför känns det som en passande plattform att driva denna fråga, eftersom vår gemensamma kärlek till fotbollen skapar en god grund för enighet.

Trots sin korta tid i styrelsen har hon redan nu insett att det inte bara är hennes passion för rättvisa som kommer komma väl till användning, utan även hennes tekniska erfarenhet.

– Jag kom till FC Rosengårds A-lagsverksamhet redan som 15-åring, så jag har spelat i de högsta nivåerna ett par år och innan det gick jag igenom de olika ungdomslandslagen. Den erfarenheten tror jag kommer vara viktig i vissa frågor. Till exempel i frågan om hur man ska blanda kön och åldrar när man tränar målvakter. Eftersom jag själv är målvakt vet jag av erfarenhet att det kan vara väldigt stor skillnad på målvakter, framför allt i ålder, och man bör vara noga med att i tidig ålder ge den enskilda målvakten tillräckligt mycket uppmärksamhet. Där känner jag att jag verkligen kan bidra.

Fotbollen kan hon som sin högra hand men när det gäller styrelsearbete ger hon sig nu lite ut på okänd mark. Utan tidigare erfarenhet av styrelseuppdrag ser hon på arbetet med helt nya ögon.

Jag vill komma med ett varför-perspektiv så att vi både vet varför vi gör saker och hur vi sedan kan göra dem på bästa sätt.

– Jag vill komma med nya infallsvinklar. Ofta kanske man gör något bara för att det har gjorts i 10 år och ingen har ifrågasatt det. Men varför ska man egentligen göra så? Jag vill komma med ett varför-perspektiv så att vi både vet varför vi gör saker och hur vi sedan kan göra dem på bästa sätt.

Styrelsearbete handlar i mångt och mycket om att driva och implementera välbehövlig förändring. Med en spännande resa framför sig går hon in i uppdraget med tydliga mål och önskan om hur föreningen ska utvecklas.

– Jag skulle vilja att föreningen bygger en riktigt stark ungdomssida, där det inte är tjej- eller killsidan som spelar roll utan det ska vara ungdomssidan generellt som är stark. Jag vill även att vi ska ha ett bra arbete med tydliga formuleringar och tydliga “varför”. Det hoppas jag att Uppåkra kan bli.