Skip to main content

Ken Kvist har spenderat hela sitt vuxna liv i Höllvikens Boxningsklubb. Han har varit aktiv, tränat både barn, elitboxare och motionsboxare, varit ordförande och axlar idag rollen som sportchef. Han brinner för idrotten och klubben och i år blev han utsedd till “Årets Eldsjäl” på Eldsjälsgalan.

– Hur det känns? Ja, vad ska jag säga? Nu känner jag att jag äntligen har hunnit landa och jag är väldigt glad och tacksam, det är jag. Jag har varit med i boxningen i 35 år och har fått utmärkelser innan. Men jag är väldigt glad att det aldrig har stigit mig åt huvudet utan jag kan verkligen njuta av den här utmärkelsen, på riktigt. Det känns riktigt bra!

Under prisutdelningen på Berns salonger i Stockholm tog Ken först emot priset “Årets Ledare”. Vinnaren i kategorin utsågs av en utvald jury. Senare under kvällen var det återigen dags för Ken att ta plats i rampljuset då svenska folket dessutom röstat fram honom till “Årets Eldsjäl”.

– Det är såklart fantastiskt roligt att juryn sett mitt engagemang. Det är en bra bekräftelse på att det jag har jobbat med är rätt. Därtill är det såklart roligt att veta att så många från svenska folket har velat rösta på mig. Självklart hoppas jag att fler blir inspirerade till att fortsätta med sitt eget engagemang.

Den långa resan fram till idag börjar i hemmaklubben, Höllvikens Boxningsklubb, där Ken spenderat alla sina år som boxare. Han började boxas i tjugoårsåldern och steget från aktiv boxare till att ta sig an rollen som ledare, var ett naturligt steg.

– Jag har väl alltid tyckt om att bestämma på ett eller annat sätt. När jag väl blev tränare så fastnade jag verkligen för möjligheten att få andra att växa – det är något som driver mig. Det finns en enorm glädje i att se andra personer, oavsett förutsättningar, utvecklas. Jag har tränat en hel del boxare genom åren. Visst är det kul att arbeta med duktiga elitboxare, men det är minst lika givande att få arbeta med motionsboxare eller barn med olika förutsättningar.

Under åren har Ken arbetat mycket med sitt eget ledarskap och grunden för hans ledarstil utgår från klubbens tre ledord.

Prestigelöshet, samarbete och engagemang

– Prestigelöshet, samarbete och engagemang är tre ord som vi tar fasta vid i klubben. För mig är prestigelöshet det viktigaste. Jag vill vara med och ta fram nya duktiga ledare men jag vill inte vara den som alltid behöver gå längst fram. Jag kan kan gå lite bakom och lite vid sidan av vår unga talanger, för att stötta upp när det behövs. Målet är alltid att släppa fram andra.

Hans ledarstil bygger dessutom på filosofin att man som ledare ska arbeta utifrån sina egna värderingar och göra det utan att kräva något i gengäld.

– Jag försöker föra vidare till våra ungdomar att det aldrig kommer vara skadligt att göra det där lilla extra, utan gör man istället det lilla extra så kommer man växa i andras ögon. Vi har ofta ungdomar som sommarjobbar på klubben och varje år säger jag till dem att när dagens arbetsuppgifter är slut skadar det inte att göra ytterligare någon uppgift – i bästa fall kommer någon se och berömma deras hårda arbete och det absolut värsta som kan hända är att de får lön ändå.

När det kommer till samarbete försöker klubben skapa goda förutsättningar för samarbete mellan klubbens ledare. Det gör dem genom en helt unik utbildningsmodell.

– Vi försöker hålla ögonen öppna för aktiva som är redo att bli ledare och utbilda dem internt. Vi har en väldigt unik ledarskapsutbildning i föreningen som är baserad på boken “De 7 goda vanorna”. Det är en helt unik workshop och vi är den första föreningen som har fått att arbeta utifrån den. Kursen går ut på att utveckla det personliga ledarskapet och det gör att vi tränare får en god grund för att arbeta tillsammans.

Hans engagemang bygger på en stor kärlek till idrotten och att ledarskapet inte alltid är en dans på rosor, är inget Ken känner igen sig i.

Sen ett par år tillbaka har jag valt att sluta se “problem” och istället se “utmaningar”

– Sen ett par år tillbaka har jag valt att sluta se “problem” och istället se “utmaningar”. Problem är nämligen något negativt, som inte alltid går att lösa. Men med en utmaning finns också möjligheter och chansen att lära sig något nytt.

En sista fråga till dig Ken, vad är dina bästa tips till alla unga ledare där ute?

– Oj, jag har många tips, men om jag ska koka ner det till de tre viktigaste så skulle jag säga att detta är mina bästa tips:

Nummer 1: Ta reda på varför just du är ledare. Vad är det som driver dig och vilka värderingar arbetar du efter?

Nummer 2: Gör alltid lite mer för att investera i framtiden.

Nummer 3: Tillför värde utan att kräva något tillbaka. Och framförallt, var snäll! För eller senare kommer du alltid få tillbaka det!