Skip to main content
Föreningsvän

Joel Segerdahl om idrott på gräsrotsnivå

Av augusti 10, 2019juni 30th, 2021No Comments

Joel Segerdahl har genom reportageserier såsom SVTs Sverigeresan och Eurosports Lirarnas Sport de senaste åren blivit allt mer uppmärksammad för sina berättelser om gräsrotsnivån av idrottssverige. Nu är han aktuell med Eurosports minidokumentär Gärdsgårdsserien på Dplay, där han berättar om de stora känslorna på de små fotbollsplanerna runt om i Sverige.

Joel, som strax fyller 25, beskriver sig själv som en “typisk sportjournalist” – en misslyckad idrottare. Han spelade tidigare i Degerfors juniorlag, men tvingades på grund av ett brutet ben avsluta sina fotbollskarriär.

– Som alla andra fotbollsgrabbar hade jag väl varit proffs vid det här laget om jag inte skadat mig, säger Joel skämtsamt, och fortsätter:

– Men när jag bröt benet fick jag tänka om. Jag började fundera på hur jag skulle kunna hitta en annan väg in i omklädningsrummet, och arbeta med något som har någon form av sportkoppling utan att själv vara på planen. Då kom jag på att jag ville bli sportjournalist.

Direkt efter gymnasiet flyttade Joel ner till Kalmar för att läsa journalistik och medieproduktion. Med en universitetsexamen i bagaget fick han tre år senare en praktikplats på SVT, där han stannade i två år. Det var då han fick den stora frågan om att åka med Discovery Eurosport till Pyeongchang för att rapportera från vinter-OS – ett erbjudande han inte kunde tacka nej till. Sedan dess har han jobbat kvar på Discovery Eurosport, men hans stora intresse ligger inte hos de största idrottsstjärnorna.

– Det som skiljer mig från många andra sportjournalister är att jag inte är tok-sportintresserad, utan har valt en helt annan riktning i mina reportage. Jag bryr mig inte om vad Lionel Messi har för skosnören – det som intresserar mig är tankarna och känslorna bakom idrotten, vilket jag låter genomsyra hela min journalistik. När någon annan jagar de stora stjärnorna letar jag efter fina berättelser. Jag har alltid gillat gripande berättelser, och när jag springer på något som jag tycker är en fantastiskt historia så vill jag att andra ska få känna det jag känner. För mig är inte fotboll bara Allsvenskan och Superettan, utan det är det som händer varje dag, hela tiden, där ingen riktigt ser. Riktig fotboll är där miljardindustrin inte hunnit lägga sina händer än. Just därför ville jag göra Gärdsgårdsserien.

Jag bryr mig inte om vad Lionel Messi har för skosnören – det som intresserar mig är tankarna och känslorna bakom idrotten

I Gärdsgårdsserien får vi se Joel resa Sverige runt för att samla berättelser om fotboll från de lägre divisionerna. Idén till dokumentärserien fick han när han som åskådare besökte en division 6-match.

– Strax efter att jag bröt benet såg jag en match mellan Degerfors och Syrianska i Superettan. Jag minns att det var kallt och regnigt, men att det till trots var fullt på läktaren. Plötsligt fick en jämnårig kompis till mig göra debut, och komma in på fotbollsplanen i några minuter. Då jag stod där och såg honom spela slog det mig att jag faktiskt inte önskade att jag befann mig i hans position. Det hade kunnat vara jag där på planen, om jag bara inte brutit benet, men tanken lockade mig inte. Två dagar senare var jag dock och såg Strömstorps B-lag i division 6. Det var solnedgång och en fantastiskt sommarkväll, men endast fem åskådare närvarande. Då tänkte jag att “hade jag varit frisk i benet, då hade jag velat spela här”.

Det slog mig någonstans att man har ägnat hela sitt liv åt att bli fotbollsproffs, medan fotboll i själva verket är något helt annat.

– Det slog mig någonstans att man har ägnat hela sitt liv åt att bli fotbollsproffs, medan fotboll i själva verket är något helt annat. Det handlar inte om det som sker på toppen, utan om de fina berättelserna som präglar grunden till det hela. Nu är vi ungefär halvvägs in i serien och det är fantastiskt hur många människor jag har fått träffa och berättelser som jag har fått höra – berättelser som jag till en början inte hade någon aning om fanns där ute. Det är det som är så häftigt, att få förmedla dessa berättelser.

Men det är inte bara Joel som tycker om att berätta om lilla fotbollssverige – människor vill också ta del av hans berättelser. Gärdsgårdsserien har fått stort genomslag, och i sociala medier talas det vilt om de inspirerande personligheterna som medverkat hittills.

– Jag tror att människor innan Gärdsgårdsserien inte visste att dessa platser och människor finns kvar där ute. Att det fortfarande finns små fotbollsplaner med naturgräs som någon ideell eldsjäl tar hand om varje vecka. Det finns så många otroliga och speciella människor runt om i Sverige som gör ett fantastiskt jobb. Människor som bara lever för en enda sak, och kanske är det just fotbollen i bygden.

Joel menar att det finns mycket att lära av de mindre föreningarna i de lägre divisionerna, där gemenskap och drivkraft är nyckelord.

– Vad som skiljer de föreningarna jag besöker från elitklubbarna i de högre divisionerna, är att de består till 100 % av äkta drivkraft. När det kommer till den miljardindustri som fotbollen är idag handlar det inte längre bara om kärleken till sporten, utan om makt, pengar och sponsorskap. I en division 7-klubb nere i Halland, å andra sidan, är passion, gemenskap och tillhörighet ledorden. Det är blodigt allvar, fast ändå inte. Där får fotbollen och föreningen ta en otroligt viktigt del i samhället –  att skapa ett sammanhang och en känsla av gemenskap för människor som kanske annars är väldigt ensamma. Jag tror att de stora fotbollsklubbarna kan tjäna mycket på att ta efter från de mindre föreningarna i det avseendet, och att de kan hitta tillbaka till passionen och kärleken för sporten om de bara stannade upp och reflekterade över vad fotboll är i grunden.

Vad som driver Joel Segerdahl att göra det han gör är en enkel fråga – han vill förmedla berättelser och beröra människor.

– Jag har inget intresse av att rapportera om övergångar, elitlag eller idrottsstjärnor. Vad som driver mig är människor och deras berättelser och tankar. Jag kan få gåshud och tårar i ögonen över något en människa berättar för mig, och att kunna förmedla samma känsla till andra tycker jag är helt fantastiskt. Mitt enda mål är att få fortsätta göra det jag gör med så pass fria tyglar som jag har idag, och att få tid att faktiskt träffa de här människorna och ta del av deras berättelser. Sedan vill jag ju självklart att så många som möjligt ska få ta del av dem. Det är ingen garanti idag att folk faktisk ska sätta sig ner och titta på något, så därför blir jag än idag både glad och chockad när folk faktiskt gör det.

Här kan du ta del av Joels berättelser:

Gärdsgårdsserien: https://www.dplay.se/program/gardsgardsserien

Lirarnas Sport: https://www.dplay.se/program/lirarnas-sport

Sverigeresan: https://www.svtplay.se/sverigeresan