Skip to main content
Föreningsvän

Prins Daniel – beskyddare av basketen

Av augusti 17, 2019juni 30th, 2021No Comments

Hans Kunglig Höghet Prins Daniel har många bollar i luften inom föreningssverige. Han ligger inte bara bakom initiativet Generation Pep, som arbetar för att sprida kunskap och skapa engagemang kring barn och ungdomars hälsa, utan är även beskyddare av bland annat En Svensk Klassiker och En Frisk Generation. Nu tar han sig an en ny roll – som beskyddare av basketen.

Intresset för basket ökar allt mer och mer i Sverige, och efter damlandslagets skräll i det nyligen avslutade basket-EM där de knep en femteplats och en medföljande enkelbiljett till OS fick sporten ytterligare ett uppsving. Som ett svar på de framgångarna sporten har nått de senaste åren kom nyligen beskedet att Prins Daniel accepterat förfrågan om att bli basketens beskyddare.

Ett kungligt beskyddarskap innebär ett uttalat stöd för föreningens, organisationens eller institutionens verksamhet och arbete. Tillvägagångssätten kan skilja sig åt, men innebär oftast att beskyddaren ger vikt och status åt verksamheten genom att öka uppmärksamheten och medvetenheten kring organisationen i fråga. En annan viktig uppgift för beskyddaren är att engagera och inspirera andra att bidra med sitt stöd. 

Vad Prins Daniels beskyddarskap av basketen kommer att betyda i praktiken är ännu inte färdigdiskuterat, men under de tre år som beskyddarskapet löper ska han främja Svenska Basketbollförbundets (SBBF) verksamhet och fungera som ett ansikte utåt för sporten.

Anledningen till att Prins Daniel valde att stödja just basketen, menar Johan Stark, generalsekreterare för SBBF, är att han ser väldigt positivt på sportens roll i de socioekonomiskt utsatta områdena. Han tror att basketen kan främja folkhälsa hos andra målgrupper än de som redan idag idrottar mycket, och att den därför har en viktigt funktion i det svenska samhället.

Källa: Svenska Basketbollförbundet
Foto: Erika Gerdemark/Kungahuset.se