Skip to main content

Sverige är fullt av aspirerande idrottsstjärnor, men dessvärre är det väldigt få av dessa som faktiskt lyckas. Framgång beror på så mycket mer än de segrar och vinster vi får höra om, och vägen dit är sällan helt rak. Med på den slingriga resan finns ofta en stöttande förening som varit varit avgörande för slutdestinationen – något som är otroligt viktigt att uppmärksamma.

Vi har alla suttit bänkade i TV-sofforna under de stora mästerskapen, och nervöst följt de svenska idrottarnas simtag, löpsteg och landningar. I barnrummet har vi med stora ögon blickat upp på affischerna med de gul-och-blå-klädda atleterna, och hoppats att en dag kunna bli lika bra som dem. Många av oss minns de stora framgångarna – de minnesvärda straffarna, de avgörande målgångarna och de känslofyllda segergesterna. Men vad som ofta glöms bort är vägen dit, som i de flesta fall kantats av både med- och motgångar. 

Med på idrottsmännen och -kvinnornas skakiga resor mot framgång har ofta en stöttande förening funnits med i bilden och hjälpt till på olika sätt. För att lyfta ungdomsföreningar och -tränare för den avgörande roll de har i en elitidrottares karriär påbörjar vi nu en ny artikelserie – Idrottsstjärnor berättar. 

I denna får vi ta del av svenska idrottsstjärnors unga idrottsår och hur deras idrottskarriär påbörjades. Vi får höra om hur ungdomsidrotten bedrevs under deras barndom och, framförallt, hur dagens ungdomsidrott kan förändras till det bättre.

Den första intervjun kommer upp redan denna vecka, i vilken Moa Hjelmer berättar om sin kravlösa ungdomsförening och om vikten av att inte stressa fram utveckling. Missa inte den!