Skip to main content
Föreningsvän

Ett år med Medspelare

Av december 20, 2019juni 30th, 2021No Comments

Tidigare i år berättade vi om Röda Korsets Ungdomsförbunds satsning “Medspelare” där utbildare åker ut till föreningar för att prata om barnens rättigheter och Barnkonventionen. 2019 börjar nu lida mot sitt slut och Sanna Jansson, projektledare, summerar ett bra år.

– Vi har genomfört totalt 34 Medspelarpass för sammanlagt 863 deltagare (644 barn och 219 ledare) hittills i år, och några pass återstår. Vi har även startat upp en ”lokalgrupp” kopplat till Röda Korsets Ungdomsförbund Göteborg där frivilliga i Göteborg själva bokar in och genomför workshopen. Detta har medfört att vi kunnat möta fler och dessutom stärkt frivilligheten kopplat till verksamheten, något vi som frivilligorganisation ser som mycket viktigt och värdefullt, säger Sanna.

En stor positiv faktor under det gångna året är att man ökat antal idrotter som man nått ut till.

– Under 2019 har vi mött unga idrottare inom fotboll, friidrott, handboll, ishockey och längdskidor, och dessutom mött ledare även inom simning, cheerleading, bandy, judo, brottning, gymnastik, kampsport, konståkning, baseboll & softboll, innebandy och ridning.

Nu går man också snart in i ett nytt verksamhetsår, ett år då Barnkonventionen blir lag.

– Redan nu har vi börjat se ett ökat intresse för workshopen men vi förväntar oss att efterfrågan kommer att växa ytterligare under kommande år. Vi kommer att jobba på som vanligt med att bredda målgruppen till fler sporter och få ner verksamheten på lokal nivå – inte för att ersätta den nationella utan för att komplettera. På så vis hoppas vi också få större spridning i landet. Det är dock en lång process och inte något som kommer bli ”klart” under 2020.