Skip to main content

Föreningarna som gör värdegrunden levande

By april 8, 2021oktober 8th, 2021Föreningsvän

Alla föreningar har en värdegrund, eller ledord, eller en ambition om en föreningskultur som de aspirerar att uppnå. Två föreningar, Alvik Basket och Brommagymnasterna, bestämde sig för att väcka sin värdegrund till liv, få ledarna att verkligen tänka efter och se till att värdegrunden blev mer än bara ord på papper. Deras lösning? Ord på papper.

Idén om brevet föddes hos köpcentret Bromma Blocks, handelsplatsen i de gamla flyghangaren precis invid Bromma flygplats. Bromma Blocks har sedan tidigare stöttat båda föreningarna och ville under 2019 göra en riktad insats i att hjälpa dem med deras värdegrundsarbete. Detta var inte första gången som någon bestämde sig för att skriva ett brev till en yngre version av sig själv, men den här gången blev det ett verktyg för två stora föreningar att få sina ledare att reflektera kring sin egen roll i verksamheten och vilket långvarigt inflytande de har över sina unga idrottare. 

– Målet var att få tränarna att förstå hur mycket de betyder, säger Maria Sjöholm som är Verksamhetschef i Brommagymnasterna. Tränarna är ju Brommagymnasterna. Det är de som andas och förmedlar Brommagymnasterna. Då ska de också leva vår värdegrund och hur gör man det? Framförallt genom förstå den och fundera på sin egen roll i det här.

Tanken är att du som ledare skriver ett brev till dig själv, i den åldern som ditt barn befinner sig i nu. Här har du chans att vara efterklok. Vad skulle du vilja vetat då som du vet idag? Hur hade du hanterat framgång och motgång? Vad hade du velat säga till ditt yngre jag om den där träningen som du aldrig kommer att glömma? 

Bland alla brev som kom in fanns ett skinande tema: Idrotta för din egen skull. David McCann, som var klubbchef i Alvik Basket när breven skrevs, berättar om deras upplevelse:

– Det återkommande som de flesta har fått med är att den tiden man lägger ner ska vara för sin egen glädje. Man ska vara där och utöva idrotten för sin egen skull.  

Maria Sjöholm hittade samma röda tråd hos Brommagymnasternas ledare: 

– Många skrev att de vill uppmuntra att man har roligt. Bry dig inte om någon annan utan tänk på att ha roligt. Kämpa på och ge inte upp. Ibland känns det motigt eller man känner att man inte duger, men det är viktigt att känna att man är bra som man är. 

Många ledare tyckte att det var en svår uppgift, inte bara för att det kan vara skräckinjagande att stirra på ett blankt papper och förväntas skriva något genuint och meningsfullt, men också för att det är utelämnande, personligt och sårbart att sätta ord på sin tid som ung idrottare. 

– Många har sagt att det var bra, men svårt, säger Maria Sjöholm. Det är väldigt självskådande, man får verkligen titta på sig själv och rannsaka. Vad vill jag förmedla vidare? 

Mellan de båda föreningarna har närmare 200 hundra brev skrivits. Ett urval av dessa har skrivits ut, ramats in och sitter nu på en vägg inne på Bromma Blocks. Reaktionerna har varit idel positiva; Från lokaltidningar som uppmärksammat initiativet till glada shoppare som stannar upp, läser och blir varma i själen. Men den största vinsten finns i ledaren, som har skrivit ett brev till sig själv och fått en ny insikt om vad deras ledarskap betyder och vilken skillnad alla de ideella timmarna faktiskt gör — och också styrkan av att deras förening har en aktiv värdegrund. 

– Det viktiga är att få en förståelse bland tränarna, säger Maria Sjöholm. I en tränarroll, det är en väldigt viktig uppgift att du har en påverkan på barn och unga. Det kan vara för resten av livet, både positivt och negativt. Då är det jätteviktigt att när du har den positionen att du förstår värdegrunden och varför vi har den.